Aivoselkäydinnestenäytteen Beeta-amyloidimerkkiaineiden luotettavuus Alzheimerin taudin diagnostiikassa : beeta-amyloidi42/40 suhdeluku verrattuna aivojen amyloidi-PET -kuvantamiseen - Mäki, Aleksi (My University, 2025)
Alzheimerin taudin diagnostisina lisätutkimuksina voidaan käyttää erikoistutkimuksia kuten aivoselkäydinnestenäytettä ja aivojen PET-kuvantamista. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää aivoselkäydinnesteestä määritettävien Alzheimerin taudin merkkiaineiden diagnostista osuvuutta verrattuna aivojen amyloidin PET-kuvantamistutkimuksen tulokseen. Tutkimuksessa arvioitiin erityisesti aivoselkäydinnestemerkkiainetutkimuksen beeta-amyloidi-42 ja -40 pitoisuuksien välisen suhteen diagnostista tarkkuutta Alzheimerin taudin diagnosoinnissa. Tutkimuksen tavoitteena oli arvioida PET-lisäkuvantamisen tarpeellisuutta kliinisessä työssä selkäydinnestenäytteen jälkeen ja erityisesti arvioida onko edellä kuvattu suhdeluku luotettava osoitus aivojen amyloidipatologiasta huolimatta beeta-amyloidi-42 -arvon normaalituloksesta. Aineistona käyetettiin TYKSin neurologialla vuosina 2019–2022 muistioireiden takia tutkittujen henkilöiden potilastietoja. Tutkimukseen valikoitiin niiden henkilöiden tiedot, joilta oli määritetty Alzheimerin taudin diagnoosiin käytetyt aivoselkäydinnesteen laboratoriotutkimukset ja amyloidi-PET-kuvantamistutkimus (PIB-PET). Tutkimus on retrospektiivinen ja perustuu potilastietokannasta saatuun informaatioon, joka koottiin Exceliin. Tutkimuksemme osoittaa, että poikkeava beeta-amyloidi-42 ja -40 suhde viittaa vahvasti Alzheimerin taudin aivomuutoksiin. Testin spesifisyydeksi saatiin 91 % ja sensitiivisyydeksi 71 %, joten normaali beeta-amyloidi-42 ja -40 suhde ei luotettavasti poissulje taudin mahdollisuutta. Odds ratio tutkimukselle oli 5.25. Poikkeava beeta-amyloidi-42 sai spesifisyydeksi 100 % ja sensitiivisyydeksi 13 %, Odds ratiota ei pystytty määrittämään. Löydökset viittaavat siihen, että poikkeava beeta-amyloidi-42 ja -40 -suhde on vahva viite aivojen poikkeavaan amyloidikertymään huolimatta normaalista beta-amyloidi-42 arvosta. Tuloksen pohjalta kliinisessä työssä voidaan mahdollisesti vähentää PIB-PET-kuvantamisen tarvetta.
Keywords: Alzheimerin tauti, PIB-PET, selkäydinnestenäyte