Kunnantaloilta kylänraiteille : Tyytyväisyys demokratiaan suomalaisissa kunnissa maaseudulla ja kaupungeissa - Kling, Aaron (My University, 2025)
Tutkielma tarkastelee tyytyväisyyttä demokratiaan suomalaisissa kunnissa ja vertailee maaseutumaisten sekä kaupunkimaisten kuntien asukkaiden kokemuksia kuntademokratiasta. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, eroavatko erityyppisissä kunnissa asuvien ihmisten mielipiteet kuntademokratian toimivuudesta. Tutkimuksessa hyödynnetään vuoden 2017 kuntavaalitutkimuksen kyselyaineistoa, joka tarjoaa kattavan otannan suomalaisten näkemyksistä kunta-aiheista. Analyysimenetelmänä käytetään kvantitatiivisia tilastollisia menetelmiä, kuten regressioanalyysiä ja kovarianssianalyysiä. Tutkimuksessa huomioidaan myös voittaja-häviäjä-asetelman vaikutus tyytyväisyyteen, eli tarkastellaan, miten monessa maaseutukunnassa vaalit voittanutta puoluetta äänestäneet suhtautuvat demokratiaan verrattuna muihin äänestäjiin. Tulokset osoittavat, ettei kaupunkimaisten ja maaseutumaisten kuntien välillä ole merkittävää eroa tyytyväisyydessä kuntademokratiaan. Voittajapuolueen äänestäjät olivat hieman tyytyväisempiä maaseudulla kuntademokratiaan, mutta eri on pieni.
Keywords: kuntademokratia, tyytyväisyys demokratiaan, kunnat, maaseutu, kuntavaalit, maaseudun kehittäminen