Sosiaalipolitiikkaa Venäjällä – kenen eduksi? - Tiirinen, Pyry (My University, 2019)
Tämä pro gradu -tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena on selvittää, millaista sosiaalipolitiikkaa Venäjä on harjoittanut Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisenä aikana. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan, millaisia poliittisia motiiveja harjoitetun sosiaalipolitiikan taustalla on arveltu olevan. Ilmestysajankohdiltaan vuosien 2007-2018 välille sijoittuvasta aineistosta voidaan päätellä, että Venäjän harjoittama sosiaalipolitiikka on ollut epäjohdonmukaista sekä kapea-alaista. Valtion rooli on kasvanut joillakin osa-alueilla ja vastaavasti vähentynyt toisaalla. Venäjän on katsottu esimerkiksi pyrkineen irrottautumaan sosiaalisista velvoitteistaan, mutta toisaalta kansallisten prioriteettiohjelmien voidaan tulkita olevan merkki valtion interventionistisesta roolista. Ei voidakaan siis väittää, että Venäjän harjoittama sosiaalipolitiikka kumpuaisi yksinomaan neoliberalismin tai valtiojohtoisuuden periaatteista. Ei voida myöskään jättää huomiotta arvioita niistä poliittisista motiiveista, joiden on katsottu vaikuttaneen harjoitetun sosiaalipolitiikan ja reformien taustalla. Alueellinen eriarvoisuus luo kysymyksenä oman ulottuvuutensa tarkasteltaessa Venäjän harjoittamaa sosiaalipolitiikkaa. Reformipolitiikka on herättänyt tunteita Venäjän syrjäisemmillä seuduilla. Erot Venäjän eri alueiden välillä ovat merkittäviä ja osalla alueista on vaikeuksia selviytyä sosiaalisista kysymyksistä. Vladimir Putin lähipiireineen on ollut vallassa jo pitkään. 2000-luvun aikana vallanpitäjien ote vallankahvasta on vain tiukentunut ja vallan keskeiset välineet ovat keskittyneet johdon käsiin. Venäjän on katsottu siirtyvän yhä vahvemmin kohti autoritarismia.
Keywords: Venäjä, sosiaalipolitiikka, valtiojohtoisuus, neoliberalismi