Videosisällöt osana yritysten digitaalista markkinointiviestintää - Saleva, Eeva (My University, 2022)
Videosta on tullut keskeinen digitaalisen markkinointiviestinnän sisältömuoto. Tutkimuksessa pyrittiin kuvailemaan ja kartoittamaan sitä, kuinka suomalaiset yritykset ovat omaksuneet videosisällöt osaksi digitaalista markkinointiviestintäänsä ja millaiset videosisällöt edesauttavat digitaalisen markkinointiviestinnän tavoitteiden saavuttamista. Tutkimus toteutettiin toimeksiantona Videolle Productions Oy:lle. Tutkimuskysymykseen pyrittiin vastaamaan kolmen osaongelman avulla: 1. Miten videon erityispiirteet tukevat viestinnällisten tavoitteiden saavuttamista? 2. Minkälaisia eri videotyyppejä yritykset hyödyntävät digitaalisessa markkinointiviestinnässä? 3. Miten kohderyhmät tavoitetaan videosisältöjen avulla digitaalisessa toimintaympäristössä? Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisesti painottuneena monimenetelmätutkimuksena. Aluksi suoritettiin markkinointipäättäjille suunnattu kartoittava kyselytutkimus. Kyselytutkimuksen tarkoituksena oli luoda yleiskatsaus siihen, kuinka merkittävästi videosisältöjä hyödynnetään suomalaisten yritysten digitaalisessa markkinointiviestinnässä. Kyselytutkimuksen jälkeen tutkimusta jatkettiin puolistrukturoiduilla markkinointipäättäjien yksilöhaastatteluilla. Haastatteluissa haettiin tarkempaa ymmärrystä ilmiöstä ja vastausta kysymykseen ”Miten videosisältöä käytetään osana yritysten digitaalista markkinointiviestintää”? Aineisto koostui kartoittavasta kyselystä (N=30) ja viidestä puolistrukturoidusta haastattelusta. Aineisto analysoitiin laadullisesti. Apuna käytettiin menetelmätriangulaatiota ja teemoittelua. Tulosten mukaan tutkittavat kokivat, että erityisesti videosisältöjen kuluttamisen ja prosessoinnin helppous ja videoiden kyky herättää katsojissa tunteita tukevat viestinnällisten tavoitteiden saavuttamista. Lisäksi videoiden kyky välittää tarinoita audiovisuaalisesti havaittiin tärkeäksi erityispiirteeksi. Tulosten mukaan videosisältöjä hyödynnetään erityisesti asiakaspolun alkuvaiheessa, jossa tavoitellaan tunnettuuden kasvattamista, huomion herättämistä ja asiakkaan harkintavaiheeseen vaikuttamista. Vaikka videosisältöjä käytetään monipuolisesti markkinointiviestinnässä, haasteellisiksi koetaan erityisesti videosisältöjen onnistumisen mittaaminen. Tutkimustulosten mukaan kaikkea videoiden potentiaalia asiakkaiden toimintaan aktivoimisessa ei ole vielä saavutettu.
Keywords: videosisällöt, digitaalinen markkinointiviestintä