Hormonireseptoripositiivisen rintasyövän liitännäishoito - Huovinen Riikka (Finland, 2025)
Varhaisvaiheen rintasyövän leikkauksen jälkeisillä liitännäishoidoilla vähennetään rintasyövän uusiutumavaaraa ja rintasyöpäkuolleisuutta. Pieneenkin kasvaimeen liittyy riski ennen leikkausta tapahtuvaan syöpäsolujen leviämiseen imuteiden tai verenkierron kautta elimistöön, mikä johtaa myöhemmin rintasyövän uusiutumiseen ja etäpesäkkeiseen syöpään. Mikroskooppiset etäpesäkkeet eivät näy tarkoissakaan kuvantamistutkimuksissa. Syövän uusiutumisriski arvioidaan kasvaimen koon, kainalon imusolmukkeista mahdollisesti löytyvien syöpäsolujen ja syövän biologisen alatyypin perusteella. Alatyypin mukaan valitaan myös liitännäislääkehoidot. Suurin osa rintasyövistä on hormonireseptoripositiivisia, jolloin syövän kasvutekijänä on estrogeeni. Aromataasinestäjät letrotsoli, anastrotsoli ja eksemestaani ja antiestrogeeni tamoksifeeni ovat vakiintuneita hormonaalisia rintasyöpälääkkeitä. Premenopausaalisilla potilailla käytetään suuren uusiutumisriskin tapauksissa lisäksi munasarjasuppressiota. Hormonaalisen hoidon tehoa voidaan parantaa siklibeillä, joista abemasiklibi on hiljattain tullut käyttöön uutena liitännäislääkkeenä.