Inversiomalli CarbonTracker Europe - CH4:n arviot pohjoisten soiden metaaniemissioista maan routaantumisen aikana - Tenkanen, Maria (My University, 2019)
Metaani (CH4) on hyvin voimakas kasvihuonekaasu, jonka pitoisuus ilmakehässä on tärkeä osatekijä, kun ilmastonmuutosta pyritään hillitsemään Pariisin ilmastosopimuksen lämpötilatavoitteiden mukaisesti. Kuitenkin globaalin ja erityisesti pohjoisten suoalueiden metaanibudjettiin liittyy vielä paljon epävarmuuksia. Pohjoisten soiden metaaniemissioille on tunnusomaista vuosittainen sykli: kesällä metaaniemissiot ovat huipussaan ja talvella minimissään. Viime vuosikymmeninä ikiroudan soilla on kuitenkin havaittu merkittävän suuria metaaniemissioita maaperän jäätyessä. Tässä tutkielmassa tutkittiin pohjoisten soiden metaaniemissioita maaperän routaantuessa sekä laajoilla mTC-alueilla että pienemmillä paikallisilla suoalueilla vuosina 2010-2017. Maan routaantumisen ajankohdat määritettiin käyttäen SMOS F/T-tuotetta, joka antaa päivittäistä tietoa pohjoisen pallonpuoliskon maaperän jäätymistilasta. Ilmakehän inversiomalli Carbon Tracker Europe - CH4:lla selvitettiin routaantumisen aikaiset soiden metaaniemissiot sekä näiden emissioiden merkittävyys koko vuoden emissioiden kannalta. Tarkoituksena oli saada laajempi kuva pohjoisten soiden routaantumisen aikaisista metaaniemissioista. Routaantumisen aikana havaittiin metaaniemissioita sekä suurilla mTC-alueilla että paikallisilla suoalueilla. Emissiot pienenivät odotetusti talven minimiarvoon maan routaantuessa. Suuria metaanipurskauksia ei kuitenkaan havaittu, ja routaantumisen aikaiset emissiot jäivät myös muutamaan prosenttiin koko vuoden arvoista, joten emissioiden ei nähty olevan merkittäviä koko vuoden metaanibudjetin kannalta. Tarkempia mallinnuksia sekä alueellisesti kattavia pitkälle syksyyn jatkuvia metaanin vuo- ja pitoisuusmittauksia kuitenkin tarvitaan, jotta soiden routaantumisen aikaisista emissioista saataisiin tarkempi kuva.
Keywords: metaani, CH4, kasvihuonekaasut, pohjoiset suot, routaantuminen, SMOS, data-assimilaatio, inversiomalli