Esimiesten työssä jaksaminen - Wegelius, Laura (My University, 2020)
Tutkielmassa tutkittiin esimiesten työssä jaksamista ja psyykkistä työhyvinvointia. Työhyvinvointi on noussut tärkeäksi puheenaiheeksi liiketaloudessa ja organisaatioiden keskeisenä hyvinvointihaasteena on työntekijöiden hyvinvoinnin lisäksi myös esimiesten hyvinvointi, joka saattaa usein jäädä taka-alalle hyvinvointikeskustelussa. Koska esimiestyö voi olla henkisesti hyvin vaativaa ja raskasta, on esimiehen psyykkiseen hyvinvointiin tärkeä kiinnittää huomiota. Tutkielmassa haluttiin selvittää, millainen on esimiesten työhyvinvoinnin taso case-organisaatioissa, mitkä tekijät siihen vaikuttavat, mitkä esimiestyön piirteet kuormittavat esimiesten työhyvinvointia, mitkä tekijät vaikuttavat siihen positiivisesti ja miten esimiehiä voidaan tukea. Tutkielma suoritettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tavoitteena oli kerätä subjektiivista tietoa tutkittavien esimiesten työssä jaksamisesta ja peilata tutkimustuloksia aiheesta kirjoitettuun kirjallisuuteen ja tutkimustuloksiin. Tutkimustavaksi valikoitui puolistrukturoitu haastattelu eli teemahaastattelu ja aineisto kerättiin kolmessa eri case-organisaatiossa työskentelevältä kahdeksalta esimieheltä. Tutkimuksessa käytettiin analyysitapana abduktiivista päättelyä ja analyysimenetelmänä sisällönanalyysia. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että case-organisaatioiden esimiesten työhyvinvointi oli melko hyvällä tasolla, vaikka kuormitustekijöitä myös löytyi. Esimiehet kokivat työssään työtyytyväisyyttä ja ajoittain myös työn imun tunteita ja he kokivat viihtyvän työssään. Esimiesten työhyvinvointiin vaikuttivat vahvasti muun muassa alaiset ja heidän kanssaan toimimiseen liittyvät haasteet, tuen puute, sosiaalinen tuki kollegoilta, työn haasteellisuus ja autonomian tunteet. Esimiehiä kuormittivat työssä etenkin muutokset organisaatiossa sekä vaikeat tilanteet alaisten kanssa. Positiivisena nähtiin etenkin ihmisten kanssa toimiminen ja mahdollisuus oman työn säätelyyn. Esimiehet kokivat saavansa eniten tukea jaksamiseensa kollegoiltaan, ja osa esimiehistä pyrki edistämään omaa hyvinvointiaan, kun osa ei sen eteen aktiivisesti työtä tehnyt. Tuloksista voidaan päätellä, että esimiehet nauttivat työnsä haasteellisuudesta ja kokevat vahvasti autonomiaa työssään. Esimiehet pystyvätkin vaikuttamaan vahvasti omaan työhönsä ja työhyvinvointiinsa, mutta heidän jaksamisensa kehittämisessä olisi kuitenkin parantamisen varaa. Tämän vuoksi organisaatioiden on tärkeä tukea esimiesten työssä jaksamista esimerkiksi tarjoamalla esimiehille koulutuksia ja varmistamalla kollegatuen saatavuus.
Keywords: työhyvinvointi, työssä jaksaminen, esimiestyö