Robotiikka ja sodankäynnin moraali : autonomisten aseiden etiikkaa - Lehto, Hanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tekoälyn kehitys on mahdollistanut sen sovellukset myös sodissa. Autonominen ase on kehitteillä oleva asetyyppi, jossa tekoälyä hyödynnetään niin, että ase voi toimia ja tehdä päätöksiä ilman ihmisen kontrollia. Toistaiseksi autonomisia aseita ei ole vielä käytössä, mutta ne ovat herättäneet jo ennakkoon laajaa yhteiskunnallista keskustelua, sillä autonomisiin aseisiin liittyy monia eettisiä ongelmia. Tässä tutkielmassa tarkastelen autonomisia aseita eettisestä näkökulmasta. Pyrin aluksi määrittelemään autonomisiin aseisiin liittyviä käsitteitä ja pohdin, mitä autonomia niiden kohdalla tarkoittaa. Vaikka aseita pidettäisiin autonomisina ja itsenäisinä ihmisen kontrollista, niitä ei kuitenkaan välttämättä pidettäisi moraalisina toimijoina. Tarkastelen, mitä moraalinen toimijuus tarkoittaa ja voisiko sodassa käytettävästä robotista ohjelmoida moraalisen toimijan. Työssäni moraalisen toimijuuden määritelmä on keskeinen, sillä se auttaa myös hahmottamaan moraalista vastuuta. Tuon esille vastuuseen liittyviä kysymyksiä, sillä autonomisten aseiden kohdalla ei ole selvää, kuka olisi moraalisesti vastuussa aseen teoista ja päätöksistä. Jos autonominen ase ei olisi moraalinen toimija, sitä ei voisi pitää moraalisesti vastuussa, mutta moraalisen vastuun siirtäminen ihmistoimijoille ei ole ongelmatonta. On mahdollista, että autonomisten aseiden myötä kukaan ei olisi vastuussa esimerkiksi sotarikoksista. Argumentoin tutkielmassani, että vastuukysymys liittyy myös ihmisyyden kunnioittamiseen. Pohdin, miten autonomisten aseiden käyttö sopii käsityksiimme ihmisarvosta ja millaisia ongelmia liittyy siihen, että sodissa päätöksen ihmisen kuolemasta tekisi autonominen ase ihmistoimijan sijaan ja olisiko tämä nykyisten sodan sääntöjen mukaista. Esitän, että ihmisarvon kannalta on merkitystä, kuinka ihminen kuolee ja kuka ihmisen tappaa. Yksi ratkaisu autonomisiin aseisiin liittyviin ongelmiin olisi kyseisten aseiden ennakoiva kielto. Tässä työssä en kuitenkaan ole asettunut yksiselitteisesti ennakoivan kiellon kannalle, vaan huomioin myös kieltoon liittyvät ongelmat.