Post-merger integration in individualistic culture : Loss of autonomy and its effect in cross-border M&A’s - Lempinen, Minna (My University, 2024)
Foreign Direct Investments have increased, and globalization has positively influenced development. Mergers and acquisitions are one form of foreign direct investment. Mergers and acquisition consist of least two companies and typically the ownership structure changes, and one part loses its autonomy. Cross-border mergers and acquisitions are the most significant change processes with people and emotions involved. Mergers and acquisitions have similarities and are often used as synonyms. In acquisitions the control of assets is transferred from one company to another while in mergers companies are combined into a new entity. Cross-border mergers and acquisitions always have cultural impact which is seen at the latest in the integration phase when people meet each other. Cross-border merger consist of many phases and in the last post-integration phase two companies are aligned together. The purpose of the post-integration phase is to combine two companies into one cohesive company. Integration can be seen successful if the companies have a common vision of the future and the people involved perform well. The purpose in cross-border mergers and acquisitions is more often not only the financial benefit but to gain innovative competence and technology. In cross-border mergers and acquisitions the meaning of culture is crucial and besides national culture also organizational culture has an influence. This bachelor’s thesis concentrates on Hofstede’s individualism cultural dimension and the characteristics of individualism culture at the workplace. Employees in the individualistic culture appreciate more challenging work and personal accomplishments. The sudden change and autonomy removal have more negative influence for the employees in individualistic culture. Autonomy removal affects negatively, and the employee may feel job insecurity, stress and low commitment to common goals. The negative effects may lead to high turnover. The role of human resources is crucial, and communication is an important element in cross-border organization changes. Knowledge sharing is a competitive advantage in a situation where common vision of the future is built together. Understanding the cultural factors and meaning is as important as the strategic importance in cross-border mergers and acquisitions.

Suorat ulkomaiset sijoitukset ovat kasvaneet ja globalisaatio on vaikuttanut myönteisesti kehitykseen. Yksi suoran ulkomaisen sijoituksen muoto on yrityskauppa ja fuusio, jossa osapuolena on vähintään kaksi yritystä. Yrityskaupassa ja fuusiossa omistajuussuhde muuttuu ja vähintään toinen osapuoli menettää autonomian. Kansainväliset yrityskaupat ja fuusiot ovat suuria muutoksia ja niissä on aina mukana työntekijöitä, joilla on tunteita. Yrityskaupalla ja fuusiolla on yhtäläisyyksiä, mutta tarkemmin tarkasteltuna ne eroavat toisistaan omaisuuden siirron suhteen. Yrityskaupassa omaisuus siirtyy yritykseltä toiselle, kun fuusiossa yritykset sulautuvat uudeksi yhteiseksi kokonaisuudeksi. Kansainvälisissä yrityskaupoissa ja fuusioissa on otettava kulttuurin vaikutus huomioon. Kulttuurin vaikutus huomataan viimeistään integraatiovaiheessa, kun ihmiset kohtaavat. Fuusio on monivaiheinen prosessi, jossa neuvottelujen ja kaupanteon jälkeen siirrytään viimeiseen integraation vaiheeseen. Viimeisessä integraation vaiheessa vähintään kahden yrityksen toimintoja pyritään sulauttamaan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Integraation tavoitteena on luoda kokonaisuus, jossa arvomaailma ja visio yhteisestä tulevaisuudesta näyttäytyy kaikille osapuolille samanlaisena. Integraatio on onnistunut, kun strategian lisäksi myös ihmiset on saatu sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin ja tulevaisuuteen tähtäävään toimintaan. Kansainvälisten yrityskauppojen ja fuusioiden motiivina on yhä useammin saavuttaa taloudellisten hyötyjen lisäksi innovatiivista kilpailuetua osaamisen ja teknologian myötä. Innovatiivisessa integraatiossa kulttuurien merkitys korostuu. Kansainvälisessä yrityskaupassa ja fuusiossa kansallisten kulttuurien lisäksi vähintään kahden eri yrityksen kulttuurit kohtaavat. Hofstede on määrittänyt kulttuurisia eroavaisuuksia ja tässä kanditutkielmassa keskitytään individualismin näkökulmaan ja miten autonomian menetyksellä on vaikutusta kansainvälisessä integraatioprosessissa. Individualistiselle kulttuurille ominaiset piirteet ja tarpeet näkyvät myös työelämässä. Individualistisessa kulttuurissa työntekijät arvostavat haastavia työtehtäviä ja itsensä kehittämisen mahdollisuuksia. Itsensä toteuttamisen ja kehittämisen mahdollistavassa työympäristössä äkillinen muutos ja autonomian menetys saattaa aiheuttaa negatiivisia kokemuksia. Yrityskaupan kohteena olevassa yrityksessä autonomian menetys saattaa johtaa negatiiviseen kierteeseen. Siihen liittyy epävarmuutta oman työn jatkumisesta, heikkoa sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin sekä mahdollisia irtisanoutumisia. Muutostilanteissa henkilöstöhallinnon rooli kasvaa ja korostuu. Kansainvälissä yrityskauppojen ja fuusioiden muutostilanteissa viestintä on tärkeää. Osaamisen ja tiedon jakaminen on kilpailuetu tilanteessa, jossa luodaan uutta yhteistä tulevaisuutta.
Keywords: post-merger integration, loss of autonomy