Ajan metaforat suomalaisissa ja ukrainalaisissa sananlaskuissa - Krushynska, Tetiana (My University, 2021)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen suomalaisia ja ukrainalaisia sananlaskuja ja metaforisia käsitteellistyksiä, jotka kuvaavat käsitettä aika. Meille jokaiselle näkemys ajasta on hieman erilainen, mutta puhumme periaatteessa samasta asiasta. Aihe on mielenkiintoinen ja ajankohtainen ja minua kiinnostaa selvittää, millaisia merkityksiä metaforisen ajan käsitteeseen sananlaskuissa sisältyy. Tutkimusaineisto koostuu erilaisista teoksista, jotka kertovat metaforan käytöstä sananlaskuissa ajan ilmaisemiseksi. Aineisto on kerätty erilaisista kirjoista, kielenoppaista ja fraseologian kokoomateoksista. Käsitemetaforan analyysi juontaa juurensa kognitiivisen metaforateorian kehittäjien töihin ja ajatuksiin kuten George Lakoff ja Mark Johnson, Kevin Moore, Zoltan Kovecses ja Re´ka Benczes, Tuomas Huumo ja Urpo Nikanne.Tämän tutkielman analyysissa käytän Johanna Viimarannan ja Vilma Riitta Mäenpään tuloksia. Näiden tulosten mukaisesti luokittelen sanalaskut erilaisiin kategorioihin. Esittelen ukrainalaisten sananlaskujen lisäksi niiden kirjaimellisen merkityksen suomeksi sekä vertailen sananlaskuja kyseisissä kielissä. Lakoffin ja Johnsonin mallin mukaan esittelen metaforisen ajan eri metaforatyyppien ominaispiirteitä. Tutkimustulosten perusteella metaforat ovat ilmiönä mielenkiintoisia eri kulttuureissa, ja ajan käyttäminen sananlaskuissa on helpompi ymmärtää metaforan kautta.
Keywords: metafora, semantiikka, aika, sananlasku