Tuloksenohjauksen käytännöt suomalaisissa listaamattomissa yrityksissä - Väänänen, Matti (My University, 2026)
Tässä tutkimuksessa tarkastelen tuloksenohjauksen käytäntöjä, motiiveja sekä käytännön menetelmiä suomalaisissa listaamattomissa yrityksissä. Tuloksenohjaus on laskentatoimessa ollut pitkään esillä tutkimusaiheena, mutta aikaisempi tutkimus keskittyy pääosin tilastollisten menetelmien käyttöön ja käytännön tason syvällinen tutkimus aiheesta on jäänyt vielä puutteelliseksi. Erityisesti suomalaisessa ja listaamattomien yritysten kontekstissa aihetta on tutkittu hyvin rajallisesti. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, minkälaisia tuloksenohjauksen käytäntöjä suomalaisissa listaamattomissa yrityksissä esiintyy, mitä motiiveja suomalaisilla listaamattomilla yrityksillä on ohjata tulostaan, sekä mitä käytännön menetelmiä tuloksenohjaukseen käytetään. Tutkimuksessa tarkastellaan myös, onko yrityksen ominaisuuksilla kuten toimialalla tai koolla vaikutusta motiiveihin tai käytännön menetelmien valintoihin. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena hyödyntäen puolistrukturoituja haastatteluja. Aineisto koostuu suomalaisten yritysten talousjohtajien sekä tilitoimistoyrittäjien haastatteluista, joiden avulla pyrittiin muodostamaan kokonaisvaltainen kuva tuloksenohjauksen käytännöistä. Aineiston analyysiin käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tulokset osoittavat, että tuloksenohjaus suomalaisissa listaamattomissa yrityksissä soveltuu rajalliseen määrään tilanteita ja on vahvasti kontekstisidonnaista. Keskeisimmät motiivit liittyvät verotuksellisiin tekijöihin sekä uhkaan oman pääoman menettämisestä. Käytännön menetelmät painottuvat erityisesti tulojen ja menojen jaksottamiseen, poistojen hyödyntämiseen sekä toimialakohtaisiin ratkaisuihin, kuten projektin valmiusasteen arviointiin. Lisäksi erityisesti pienissä yrityksissä esiintyy myös yrityksen omistajien kulujen siirtämistä yrityksen kuluiksi. Eroja listaamattomien ja listattujen yritysten välillä on erityisesti tuloksenohjauksen motiiveissa. Suomalaisten listaamattomien yritysten toimintaa ohjaa myös vahvasti institutionaaliset tekijät sekä yrityskulttuuri, mitkä rajoittavat aggressiivisen tuloksenohjauksen esiintymistä.
Keywords: tuloksenohjaus; tuloksenjärjestely; verosuunnittelu; listaamattomat yritykset