Lakisääteisen tilintarkastuksen odotuskuilu : omistajayritteisten yhtiöiden näkökulma - Onnela, Kasperi (My University, 2020)
Tilintarkastuksen arvo perustuu tilinpäätöksen luotettavuuteen tilinpäätösinformaation käyttä-jien keskuudessa. Tilintarkastuksen toiminnon yhteiskunnallinen rooli korostuukin yhtenä ta-loudellisen vakauden tärkeimpänä edistäjänä, sillä tilintarkastuksen perustehtävänä on vahvis-taa yhtiön tuottaman taloudellisen informaation oikeellisuus. 2000-luvun alun tilinpäätösskan-daalien siivittämänä tilinpäätösinformaation hyödyntäjät ovat kyseenalaistaneet tilintarkasta-jien osaamista ja arvostelleet heitä kykenemättömyydestä havaita kaikkia yhtiön suorittamia väärinkäytöksiä sekä tuomaan ilmi toiminnan jatkuvuuden vaarantavia epävarmuustekijöitä. Yhtiöiden tilinpäätösten lakisääteiseen tilintarkastukseen on luonteensa puolesta liittynyt kautta historian epävarmuutta tilintarkastuksen tavoitteista, sisällöstä sekä vaikutuksista. Epä-varmuuden pohjalta on muodostunut vuosien saatossa tilintarkastuksen odotuskuilu, joka tar-koittaa lakisääteisen tilintarkastuksen luonteen olevan jollakin tavalla ristiriidassa tilinpää-tösinformaation käyttäjien odotusten kanssa. Tämä tutkielma pyrkii selvittämään tilintarkastuksen odotuskuilun ilmentymistä Satakunnan alueella toimivien omistajayrittäjien näkökulmasta. Erityisesti tutkielmassa perehdytään omis-tajayrittäjien asettamiin odotuksiin tilintarkastuksen toiminnolle sekä pyritään selvittämään ti-lintarkastuksen odotuskuilun olemassaoloon vaikuttavia tekijöitä. Tutkimustuloksista käy ilmi, että omistajayrittäjien odotukset pohjautuvat lähinnä mieltymyk-siin sekä uskomuksiin lakisääteisen tilintarkastuksen toiminnon tehtävistä. Omistajayrittäjien odotukset kohdistuivat lähinnä tilintarkastuksen toiminnon konsultointiluonteisiin neuvonan-totoimenpiteisiin, jotka katsottiin edellytyksesi onnistuneelle tilintarkastusprosessille. Lakisää-teisen tilintarkastuksen toimintoa ei nähty tutkimustulosten perusteella taloudellisen informaa-tion luotettavuuden riippumattomana varmennustoimintona, eikä tilintarkastuksen toiminnon synnyttämiä positiivisia vaikutuksia ulkoisille sidosryhmille nähty riittävinä toimenpiteinä, jotta lakisääteisen tilintarkastuksen toiminto vastaisi omistajayrittäjien asettamiin odotuksiin.
Keywords: tilintarkastus, odotuskuilu, pienyritykset