Autourheilua, ihmisoikeushuolia ja ulkopolitiikkaa : The Guardianin ja MTV3:n F1-uutisoinnin analysointia Bahrainin ja Venäjän osakilpailuista - Malinen, Ville (My University, 2019)
Pro gradu -tutkielmassani analysoin Formula 1 -osakilpailujen järjestämisen ja kuluttamisen eettispoliittisten ristiriitaisuuksien käsittelyä kotimaisessa ja ulkomaisessa journalismissa. Tutkin sitä, minkälaista kuvaa lajista luodaan näiden kirjoitusten perusteella, mitkä teemat tai piirteet toistuvat ja mitä merkityksiä näistä muodostetaan eri asiayhteyksien välille. Käytän työni teoreettisena taustana urheilutapahtumien eettisyyttä ja kaupallisuutta tutkineen Douglas Kellnerin kriittiseen teoriaan perustuvia näkemyksiä. Tutkimus- ja analyysimetodina hyödynnän kotimaisten diskurssinanalyysin tutkijoiden ohella Norman Faircloughin kriittistä diskurssianalyysia niin käsitteiden kuin tutkimusviitekehyksen suhteen. Internet-uutisista koostuvan aineistoni tarkastelussa käytän lähilukua, jonka avulla etsin teksteistä erilaisia toimijoita ja merkityksiä. Lähteikseni valitsin kahden keskenään asemaltaan ja toimintakontekstiltaan poikkeavan mediatoimijan, brittiläisen sanomalehti The Guardianin ja suomalaisen mediakonserni MTV3:n, F1-urheilu-uutisia, jotka liittyivät osakilpailujen järjestämisen taustoihin, poliittisiin jännitteisiin sekä eettisiin ongelmiin ja ristiriitoihin. Tutkimukseni perusteella julkaisijat uutisoivat suhteellisen samalla syklillä samoista uutisaiheista sekä käyttivät samoja tietotoimistoja ja kuvituskuvia uutisissaan. Myös samat diskurssit ja uutistyypit korostuivat kummankin osakilpailun uutisoinnissa sekä The Guardianilla että MTV3:lla. Osakilpailukohtaisissa uutisissa esiintyneiden diskurssien määrissä ja eroissa huomionarvoisia olivat julkaisijoiden lähestymistavat, taloudelliset motiivit ja asemat medioina maidensa kulttuurisella kentällä. The Guardian uutisoi vuosina 2011–2012 runsaasti Bahrainin osakilpailun taustoista kantaaottavaan sävyyn, mutta vuoden 2013 jälkeen kannanotot järjestämistä kohtaan vähenivät selvästi. Venäjän osakilpailusta julkaisija korosti kriittisessä sävyssä lajivaikuttaja Bernie Ecclestonen välejä järjestäviin tahoihin ja hänen lausumiaan kommentteja sekä muistutti ajoittain tapahtuman poliittisista kytköksistä. MTV3 käsitteli Bahrainin kilpailua etäisemmällä otteella, harvemmin, lyhyemmin ja yksipuolisemmilla juttutyypeillä. Vuoden 2013 jälkeen kantaaottavat teemat olivat kuitenkin lähes yhtä harvassa kuin The Guardianilla. Venäjän GP:n järjestämistä MTV3 kommentoi hieman The Guardiania enemmän, mutta induktiivisemmin yksittäisten tapausten tai aiheiden perusteella niitä laajempiin yhteyksiin kytkien. Henkilökohtaiset kannanotot olivat harvassa.
Keywords: Formula 1 -luokka, kriittinen teoria, diskurssianalyysi, lähiluku, moottoriurheilu, urheilujournalismi, liikuntatapahtumat, media, moraali, etiikka, kulutus, kulttuuriteollisuus, viihde, spektaakkelit, identiteetti, tiedotus, väkivalta, sotatoimet, ihmisoikeudet, vastarinta, ulkopolitiikka, Suomi, Iso-Britannia, Bahrain, Venäjä, arabikevät, Ukrainan kriisi