Lämpimän vanhemmuuden vaikutus lapsen tunnekylmiin piirteisiin : vanhemmuusinterventioiden tarkastelua - Vataja, Viivi; Markkula, Karoliina (My University, 2025)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa tutkimme vanhemmuusinterventioiden vaikutusta 3-12-vuotiaan lapsen tunnekylmiin piirteisiin. Tutkimuskysymyksinä ovat, vaikuttavatko vanhemmuusinterventiot lapsen tunnekylmiin piirteisiin ja millaisia eri mittareita tunnekylmyydelle on. Teimme aineistohaun PsycINFO- ja PubMed-tietokantoihin 25.2.2025 yhdistelemällä vanhemmuuteen, vanhemmuusinterventioihin ja lasten tunnekylmyyteen liittyviä hakusanoja. Sisäänottokriteerimme olivat: (a) tutkimuksessa pyritään vaikuttamaan tunnekylmiin piirteisiin muuttamalla vanhemmuutta tai lapsi-vanhempi-vuorovaikutusta intervention avulla; (b) tunnekylmyyttä tarkastellaan itsenäisenä piirteenä tai häiriöstä erillään; (c) tutkimuksessa tarkastellaan kvantitatiivisesti vanhemmuusintervention vaikutusta tunnekylmiin piirteisiin; (d) artikkeli saatavilla englannin kielellä. Ja poissulkukriteerimme olivat: (a) tapaustutkimukset huonon yleistettävyyden takia; (b) tutkimus ei sisällä vähintään kahta tunnekylmyyden tarkastelupistettä; (c) tutkittavien ikä yli 12-vuotta. Haku tuotti 75 artikkelia, joiden sopivuutta katsaukseen arvioimme parityönä toisistamme riippumattomasti. Sisäänottokriteerit täyttäviä artikkeleita oli 15. Keskeisimpänä tuloksena huomasimme vanhemmuusintervention vähentävän lapsen tunnekylmiä piirteitä, tosin enemmän tilastollisesti kuin kliinisesti. Eri mittarit tarkastelivat myös hieman erilaisia oirekuvia ja osa enemmän primaaria kuin sekundaaria tunnekylmyyttä. Jatkotutkimuksessa tulisikin erotella primaari ja sekundaari tunnekylmyys toisistaan, jotta saataisiin tietoa siitä, onko katsauksessammekin löytynyt vanhemmuuden vaikutus erilaista eri tunnekylmyyden varianteilla. Katsauksemme perusteella lämpimällä ja johdonmukaisella vanhemmuudella voidaan kuitenkin vähentää lapsen tunnekylmiä piirteitä ja mahdollisesti myös suojata niiden kehittymiseltä.
Keywords: tunnekylmyys, vanhemmuus, vanhempi-lapsivuorovaikutus, vanhemmuusinterventio, prososiaalisuus, empatiavaje, välinpitämättömyys, tunteettomuus