Syväväärennösten tunnistaminen koneoppimismenetelmillä - Kaijala, Mikko (My University, 2026)
Syväväärennös eli deepfake on tekoälyn avulla tuotettu tai muokattu video, jota hyödynnetään yhä enemmän misinformaation ja huijausten yhteydessä. Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella, millaisia poikkeamia voidaan hyödyntää syväväärennösten tunnistuksessa sekä arvioida koneoppimisen mallien tarkkuutta tunnistuksessa. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa analysoitiin neljää syväväärennösten tunnistukseen keskittyvää tutkimusta. Tulokset osoittavat, että koneoppimisen mallit pystyvät tunnistamaan syväväärennöksiä korkealla tarkkuudella hyödyntämällä tilallisia, ajallisia ja biometrisiä poikkeamia. Mallien suoritus kyky riippuu kuitenkin käytetystä aineistosta ja menetelmistä.
Keywords: syväväärennös; deepfake; koneoppiminen; syväoppiminen; misinformaatio; kuvatunnistus; videotunnistus