Rakennussuojelusta haittaa tai vahinkoa - rakennusperintölain korvaussääntely - Yli-Sarja, Matti (My University, 2024)
Tutkielman teema muodostuu rakennussuojelusta ja siitä valtiolle ja kunnille aiheutuvasta korvausvelvollisuudesta – ja toisaalta rakennuksen omistajan tai muun oikeudenhaltijan oikeudesta saada korvausta suojelusta aiheutuvasta vahingosta ja haitasta. Tutkielman painopiste on edellä todetuin tavoin rakennussuojelusta aiheutuvissa korvauskysymyksissä, mutta siinä taustoitetaan muutoinkin rakennussuojelun yleisiä periaatteita ja taustoja tuoden esiin sitä koskeva keskeinen lainsäädäntö tulevine muutoksineen. Tutkielmassa keskitytään nimenomaisesti maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) ja rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) mukaisen suojelun aiheuttaman haitan ja vahingon korvaamiseen viimeksi mainitun lain sääntelyssä. Rakennussuojelun kytkeytyminen perusoikeuksiin erityisesti omaisuudensuojan näkökulmasta tuodaan tutkielmassa niin ikään ilmi. Tutkielman menetelmä on lainopillinen, jossa voimassa olevaa oikeutta tutkien ja systematisoiden pyritään löytämään niitä keskeisiä lainsäädännön alueita ja yksityiskohtaista sääntelyä, joiden perusteella rakennussuojelusta muodostuva korvausvelvollisuus ja -oikeus voi aiheutua. Tutkielman tuloksena todetaan rakennussuojelua koskevan sääntelyn olleen ja olevan edelleen jokseenkin tulkinnanvaraista, mutta ajankohtaisilla lainsäädäntöuudistuksilla on tätä kohentava vaikutus. Tutkielman tuloksena voidaan lisäksi ymmärtää rakennussuojelun toimivan Suomessa verrattain riidattomasti, sillä sitä koskevia korvausasioita ei ole ollut tarpeen usein tuomioistuimissa asti ratkoa. Tutkielmaa voivat hyödyntää niin rakennusten suojelemisesta sekä siihen liittyvästä korvausoikeudesta ja -velvollisuudesta yleisesti kiinnostuneet, rakennussuojeluun ja -perintöön liittyviä aiheita tutkivat ja aiheen parissa työskentelevät, sekä ne tahot, joiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin rakennussuojelu tavalla tai toisella vaikuttaa.
Keywords: haitankorvaus, kulttuuriperintö, kulttuuriympäristö, käyttöoikeusrajoitus, omaisuudensuoja, rakennusperintö, rakennussuojelu, vahingonkorvaus