Olkapään sijoiltaanmeno - Kalske Roope; Äärimaa Ville; Rämö Lasse; Pajarinen Jarkko; Elamo Sami; Ibounig Thomas (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Olkanivelen sijoiltaanmeno on yleisin suuren nivelen sijoiltaanmeno. Diagnoosi perustuu anamneesiin, kliiniseen tutkimukseen ja röntgenkuvantamiseen. Olkanivelen sijoiltaanmenon repositio edellyttää hyvää kivunhoitoa ja potilaan rentouttamista. Repositiotekniikoita on useita, eikä yksikään ole selvästi muita parempi. Reposition onnistuminen varmistetaan aina röntgenkuvauksella. Reposition jälkeen pyritään varhaiseen mobilisaatioon ja fysioterapeutin ohjaamaan kuntoutukseen. Ortopedin arvioon tulee ohjata ne potilaat, joiden nivel ei ole reposition jälkeen täysin paikallaan, joilla todetaan merkittävä dislokoitunut luunmurtuma tai joilla epäillään kiertäjäkalvosimen vammaa sekä ne, jotka ovat jatkossa erityisen alttiita uudelle sijoiltaanmenolle.