Valmiuslain mukaiset poikkeusolot ja yhteiskuntavaarallisen terveydenhuollon työtaistelun rajoittaminen - Lehtonen, Liisa (My University, 2020)
Tutkielman aiheena ovat valmiuslain mukaiset poikkeusolot ja näiden poikkeusolojen rajapinta laajamittaisen terveydenhoitohenkilöstön työtaistelun vaikutuksiin. Tutkimus tarkastelee voimassa olevan valmiuslain kehitystaustaa, sisältöä sekä soveltamistilanteita. Tämän rinnalla tarkastellaan erityisesti ammattiliitto Tehyn vuoden 2007 joukkoirtisanoutumista, sen odotettuja vaikutuksia sekä näiden vertautumista valmiuslain soveltamisalan kattamiin olosuhteisiin. Valmiuslaki ja puolustustilalaki muodostavat Suomessa valmiuslainsäädännön kokonaisuuden, jossa valmiuslaki on soveltamisalaltaan puolustustilalakia laajempi. Valmiuslaki määrittelee poikkeusoloiksi viidenlaisia tilanteita, joihin lukeutuu muun muassa väestön toimeentuloon ja maan talouselämän perusteisiin kohdistuvia kriisitilanteita. Tutkimus nostaa poikkeusolojen rinnalle perusoikeuksiin, ennen muuta ammatilliseen yhdistymisvapauteen, puuttumisen tavallisella lainsäädännöllä sekä poikkeuslaeilla. Kiinnostuksen kohteena on erityisesti potilasturvalaki, joka säädettiin hillitsemään Tehyn vuoden 2007 työtaistelun vaikutuksia. Lisäksi tutkimus tarkastelee Suomea velvoittavia, poikkeusoloja sekä työtaisteluita koskevia kansainvälisiä sopimuksia. Pääasiallisena tutkimusmetodina käytetään oikeusdogmatiikkaa. Tutkimus perehtyy laajasti erityisesti potilasturvalain esityöaineistoon. Esityöt konkretisoivat yhtäältä laajan terveydenhoitohenkilöstön työtaistelun vaikutuksia, sekä toisaalta työtaisteluoikeutta rajoittavan lain säätämiseen liittyviä haasteita. Tutkimuksessa tunnistetaan tarve selkeämmille ja lainsäädännön tasolla pysyvämmin määritellyille suuntaviivoille tilanteessa, jossa työtaistelu uhkaa erityisesti oikeutta elämään. Toisaalta pohditaan myös tällaisen lain säätämiseen liittyvää juridista sekä yhteiskunnallista problematiikkaa. Erityisesti terveydenhuollon työtaisteluiden osalta lisähaasteita yhteiskunnalle voivat tuoda odottamattomat pandemiatilanteet, joiden olemassaolon opinnäytetyön kirjoittamisvuosi 2020 on osoittanut.