Opioidit kivunlievityksessä ja niiden vaikutus opioidiriippuvuuden kehittymiseen - Lahtela, Noora (My University, 2024)
Opioidit ovat laajalti käytettyjä keskushermostoon vaikuttavia aineita ja siksi myös erittäin tehokkaita kivunlievityksessä. Opioideja käytetään vahvan ja keskivahvan kivun lievitykseen, mutta myös esimerkiksi yskänlääkkeenä. Opioidit aiheuttavat erilaisia sivuvaikutuksia, kuten riippuvuutta ja toleranssin muodostumista, mikä tekee opioidien käytöstä kipulääkkeenä kompleksista. Opioidien käyttö kipulääkkeenä johti opioidiepidemiaan Yhdysvalloissa 1990-luvulla niiden addiktoivan sivuvaikutuksen ja näin ollen väärinkäytön vuoksi. Opioidit mimikoivat kehon omia endogeenisia opioideja sitoutumalla samoihin keskushermoston opioidireseptorehin, jotka ovat osa kehon omaa kivunlievitystä sekä aivojen palkkiojärjestelmän eli mesolimbisen dopamiiniradan toimintaa. Tämän vuoksi opioidien käyttö saa aikaan vahvemman vasteen kuin kehon omat opioidit. Opioidit aktivoivat aivojen palkkiojärjestelmää vahvemmin aiheuttaen muun muassa euforiaa, joka on yksi riippuvuuden muodostumiseen osallistuvista tekijöistä. Opioidien negatiivisista sivuvaikutuksista huolimatta opioidien käyttö lääkinnällisessä tarkoituksessa jatkuu, sillä yhtä tehokkaita keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä, joilla ei olisi sivuvaikutuksia, ei ole pystytty kehittämään. Tämä johtuu siitä, että opioidit vaikuttavat kompleksisten solu- ja hermostollisten mekanismien kautta, joita ei vielä tunneta perinpohjaisesti. Opioidireseptorien sekä opioidien farmakologinen tutkimus ja yksityiskohtainen tuntemus edistää opioidipohjaisten lääkkeiden kehitystyötä, mikä voi tulevaisuudessa johtaa uusien ja tehokkaiden lääkkeiden tulemiseen markkinoille.
Keywords: opioidi, opioidireseptorit, riippuvuus