HENKILÖSTÖFUNKTION ROOLI JA TEHTÄVÄ NYT JA TULEVAISUUDESSA : HR-ammattilaisten näkökulma - Koivisto, Elina (My University, 2018)
Henkilöstöammattilaisia on muutaman vuosikymmenen ajan rohkaistu kasvattamaan aktiivisuuttaan liiketoimintakumppanina. Heiltä odotetaan monimuotoista osaamista ja erilaisten roolien hallintaa ollakseen uskottava toimija organisaation sidosryhmien silmin tarkasteltuna. Globaalisti HR toimintona on muuttunut hallinnollisesta ylläpitäjän roolista enemmän liiketoiminnan strategiseksi kumppaniksi. Tästä dramaattisestakin muutoksesta johtuen, voitaneen kysyä onko HR saavuttanut jo päämääränsä vai jatkuuko matka vielä. Jos jatkuu, mitä on seuraavaksi odotettavissa. Tämä tutkimus on toteutettu aineistolähtöisesti laadullisena tutkimuksena haastattelemalla seitsemän eri yrityksen HR-ammattilaisia. Tutkimuskysymyksinä ovat Mikä on yrityksen HR-funktion tehtävät ja rooli tänä päivänä? Alakysymyksenä on Miten vastaaja hahmottaa tulevaisuutta? Keskeisenä teoreettisena viitekehyksenä on käytetty Ulrichin ym. (2013) roolitypologiaa, minkä avulla on analysoitu aineistosta nousseita teemoja. Tutkimukseen valituilla näyttäisi olevan jokseenkin yhteneväinen käsitys mitä HR:n tulee tehdä ja mikä on sen rooli. Ulrichin roolitypologiaan peilaten roolit eivät kohdanneet yhtä vahvasti - vastaajien näkemykset olivat suppeampia. HR-funktion rooli tuli esille ensisijaisesti liiketoiminnan tukijana tai kumppanina. Tärkeimpänä tehtävänä oli lähes kaikkien vastaajien mielestä bisnes organisaation auttaminen saavuttamaan tavoitteensa. Rooleja kuvailtiin myös tehtävien muodossa kuten rekrytoijana, haastavien tilanteiden selvittäjänä, johtamistyön tukijana sekä vähemmälle huomiolle saaneen henkilöstön vähentäjänä. Liikehdintä miten ammattilaiset itsensä asemoivat, ollako vai eikö olla liiketoiminnan ydintä jäi osittain epäselväksi. Tulevaisuus keskustelu osoittautui tutkimuksen haasteellisimmaksi osaksi, osan sortuessa puhumaan omasta tai yrityksen historiasta pitkäänkin. Tulevaisuutta hahmotettiin kuitenkin kohtuullisesti ja ilahduttavaa oli huomata, että myös mielikuvitukselle löytyi tilaa erilaisilla tulevaisuuden visioilla.
Keywords: HR-funktion rooli ja tehtävät, HR-funktion tulevaisuus, Laadullinen tutkimus