SDP:n ja kokoomuksen suhtautuminen yrityksiin : Analyysi SDP:n ja kokoomuksen periaate- ja vaaliohjelmista - Laamanen, Jaakko (My University, 2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen Suomen sosialidemokraattisen puolueen (SDP) ja kokoomuksen suhtautumista yrityksiin puolueiden periaate- ja vaaliohjelmissa. Tutkin puolueiden vaaliohjelmia ajanjaksolta 2011–2023, ja niiden aikana voimassa olleita ja tarkastelujakson aikana päivitettyjä periaateohjelmia. Työni on laadullinen tutkimus, jossa hyödynnän teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä analyysimenetelmänä. Olen hyödyntänyt Nvivo-tietokoneohjelmaa aineistotekstin koodaamisessa. Tarkastelen SDP:n ja kokoomuksen suhtautumista yrityksiin aiheen yhteiskunnallisen merkittävyyden vuoksi. Yrityksillä on merkittävä taloudellinen vaikutus yhteiskunnan ja valtion kehityksessä sekä työllisyydessä. Tarkastelen tutkimuksessa puolueiden välisiä mahdollisia eroja ja samankaltaisuuksia suhtautumisessa yrityksiin, puolueiden kehitystä tarkastelujakson aikana ja puolueiden näkemystä yritysten roolista, tehtävistä ja asemasta yhteiskunnassa. Tarkastelen myös sitä, miten puolueiden ideologiset näkemykset painottuvat edellä mainituissa seikoissa, jonka vuoksi tutkimuksen analyyttinen viitekehys pohjautuu puolueiden ideologioiden historialliseen tarkasteluun. SDP ja kokoomus ovat molemmat yli satavuotta vanhoja suurpuolueita, joiden asema suomalaisessa politiikan pelikentällä on pysynyt vahvana läpi Suomen itsenäisyyden ajan. Tutkielmaa taustoittavassa osiossa käyn läpi puolueiden asemaa ja merkitystä poliittisessa järjestelmässä, sekä viimeaikaisia kehityskulkuja, joiden perusteella kokoomuksen ja SDP:n asema ei näytä ainakaan heikentyvän. Koska tutkin poliittisia ohjelmia, tarkastelen puolueohjelmatutkimuksen perusteita sekä poliittisten ohjelmien luonnetta ja merkitystä. Poliittiset ohjelmat eivät ole suurelle yleisölle kovinkaan kiinnostavia dokumentteja, mutta puolueet pitävät niitä edelleen suuressa arvossa, vaikka niiden merkitys politiikassa on vähentynyt. Tutkielman tulokset eivät olleet kovinkaan yllättäviä. Tutkimuskirjallisuuden perusteella kokoomus on SDP:tä markkinamyönteisempi puolue, joka näyttäytyi myös suhtautumisessa yrityksiin. Puolueet kuitenkin jakoivat yritysmyönteisen näkökulman lähtökohtaisesti suhtautumisessa yrityksiin, etenkin tarkastelujakson alkupuolella. Tarkastelujakson aikana puolueiden väliset eroavaisuudet kasvoivat, joka näyttäytyi myös yrityspoliittisissa kysymyksissä. SDP painotti ohjelmissaan hyvinvointivaltion merkitystä yrityksille, kun taas kokoomus painotti yritysten merkitystä hyvinvointivaltiolle.
Keywords: SDP, kokoomus, yritykset, periaateohjelmat, vaaliohjelmat