”Juodaan, katsotaan bändejä, heitetään läppää ja nautitaan” : Ruisrockiin usein osallistuneiden ystäväporukoiden festivaalirituaalit - Millasnoore, Aurora (My University, 2021)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee Ruisrockiin useasti osallistuneiden ystäväporukoiden yhteisiä festivaalirituaaleja sekä niiden jakautumista kronologiselle janalle festivaalia edeltävään aikaan, festivaaliviikonloppuun ja festivaalin jälkeiseen aikaan. Tarkastelen aihetta viiden säännöllisesti Ruisrockissa vierailleen ystäväporukan ryhmähaastatteluista koostuvan tutkimusaineiston pohjalta. Tutkimushaastattelujen metodina käytin ryhmähaastatteluna toteutettua puolistrukturoitua teemahaastattelua. Kaikki haastattelut toteutettiin kesäkuussa 2020. Tutkimukseni teoreettinen viitekehys rakentuu populaarifestivaalien ja rituaalien tutkimuskenttien teorioista. Käsitän Ruisrockin populaarimusiikin festivaaliksi, jolla nykyajan kontekstissa voi olla sen kävijöille hyvinkin suuri, traditionaalisiin festivaaleihin rinnastuva merkitys. Rituaalisuutta tarkastelen tutkielmassani toistuvana, mutta muutokselle ja kehitykselle avoimena toimintana, joka ei muodosta muusta ihmistoiminnasta luonnollisesti ja selkeästi eroavaa toiminnan kategoriaa. Ymmärrän rituaalit joustaviksi, strategisiksi sekä aika- ja paikkasidonnaisiksi muuhun toimintaan limittyviksi tavoiksi toimia. Analysoin aineistoani muodostamani laadullisen teorialähtöisen sisällönanalyysin avulla. Sisällönanalyysini rakentuu Ronald Grimesin rituaalien elementtiteorian ja Catherine Bellin rituaalien kaltaisen toiminnan piirteiden pohjalta. Analyysini perusteella Ruisrockiin osallistumiseen liittyy joukko rituaaleja, jotka koostuvat rituaalisen toiminnan, toimijoiden ja ryhmien, paikkojen, aikojen, objektien sekä äänien ja kielien elementeistä. Näistä elementeistä voidaan löytää piirteitä etenkin traditionaalisuudesta, performatiivisuudesta, sakraaleista symboleista ja sääntöjen noudattamisesta. Analyysissä löydetyt Ruisrockiin osallistumiseen liittyvät rituaalit voidaan karkeasti jakaa festivaalia edeltäviin, sen aikaisiin ja sen jälkeisiin rituaaleihin. Vaiheiden rajat ovat kuitenkin osin keinotekoisia, eivätkä ne toistu täysin identtisinä ryhmästä tai vuodesta riippumatta. Rituaalit piirtyvät esiin toiminnan elementin avulla, mutta vasta muita elementtejä ja rituaalien piirteitä tarkastelemalla niistä saadaan yksityiskohtaisempi kuva. Elementit ja rituaalien piirteet noudattavat monelta osin ryhmien välillä samanlaista kaavaa, mutta myös eroja voidaan havaita. Ryhmien festivaalirituaalien voidaan nähdä kuitenkin edustavan kulttuurisesti säänneltyä festivaaliosallistumisen kehystä, joka määrittää käyttäytymisen ja rituaalien muodostamisen rajoja Ruisrockin kontekstissa. Kehyksen sisällä ryhmät muodostavat oman Ruisrockin rituaalien paletin, jonka sisällä he päättävät, mitä toimintoja kunakin päivänä ja vuotena suoritetaan.
Keywords: rituaalit, festivaalit, rockfestivaalit, Ruisrock, haastattelututkimus, ryhmähaastattelut, sisällönanalyysi, uskontotiede