”Sopimus tehdään pour la galerie, näön vuoksi” : Romanian ja Neuvostoliiton väliset neuvottelut 1932–1936 - Ojala, Samuel (My University, 2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan Suomen Bukarestin-lähettilään K.G. Idmanin ulkoasiainministeriölle laatimien raporttien avulla Romanian ja Neuvostoliiton välisiä sopimusneuvotteluja vuosina 1932–1936. Tutkielman tavoitteena on analysoida raportteja ja selvittää, miksi maat epäonnistuivat keskinäisten sopimusten solmimisessa. Lisäksi raporttien avulla tarkastellaan Idmanin toimintaa neuvottelujen yhteydessä. Tavoitteena on myös kiinnittää huomiota Romanian idänpolitiikkaan sotien välisenä aikana sekä Suomen diplomaattiseen toimintaan valtiossa, jolla oli Suomelle geopoliittista merkitystä, ja josta on kirjoitettu suomalaisessa tutkimuksessa verrattain vähän etenkin 1930-luvun kontekstissa. Idman ei raportoinut ainoastaan Romanian ja Neuvostoliiton välisistä suhteista, vaan myös muista asioista. Kokoelmasta on valittu ne raportit vuosilta 1932–1936, jotka käsittelevät juuri Romanian ja Neuvostoliiton välisiä suhteita ja sopimusneuvotteluita. Niitä on tutkittu lähiluvun keinoin, jotta ymmärrettäisiin, miten neuvottelut etenivät ja mitkä seikat vaikuttivat ja johtivat molempien neuvotteluiden epäonnistumiseen. Tutkielmassa tarkastellaan myös Idmanin toimintaa Romaniassa sopimusneuvotteluiden kontekstissa raportteja tutkimalla. Tutkielmassa havaittiin, että Romanian ja Neuvostoliiton välisten sopimusten epäonnistumiseen oli monia erilaisia syitä. Tärkeimmät näistä olivat liian kova vastustus, joka oli peräisin Romanian sisältä ja ulkovalloista, Bessarabian-kysymys sekä Romanian liittolaisten, Puolan ja Ranskan intressien törmääminen suhteessa kauttakulkuoikeuteen. Myös Romanian suhtautuminen sopimukseen ylipäätään asettautuu kyseenalaiseen valoon Idmanin raportoidessa keskustelustaan Romanian pääministerin kanssa. Tutkielman valossa jää epäselväksi, olisiko Romania tosiasiallisesti edes sitoutunut allekirjoittamaansa sopimukseen, vai olisiko koko sopimus tehty Romanian näkökulmasta vain näennäisesti.
Keywords: Avainsanat: Romania, Neuvostoliitto, lähetystöt, 1930-luku, K.G. Idman, sopimukset.