Pelillistämisen vaikutukset kiipeilyn verkkoyhteisössä - Posio, Elina (My University, 2022)
Viime vuosina teknologiaa on ryhdytty kasvavassa määrin hyödyntämään ihmisten motivoimisessa ja yksilöä hyödyttävän käyttäytymisen tukemisessa. Yksi käytetyistä motivointikeinoista on pelillistäminen, joka viittaa pelimekaniikkojen ja -elementtien käyttöön ei-pelillisissä yhteyksissä. Pelillistämisellä pyritään sitouttamaan ja motivoimaan käyttäjiä sekä vaikuttamaan palveluiden käytön jatkumiseen. Pelillistämisestä on tehty paljon tutkimusta, mutta sitä kaivataan edelleen, koska aiempi tutkimus on keskittynyt pelillistämisen vaikutuksiin yleisellä tasolla ilman huomion kiinnittämistä kontekstiin, jossa pelillistämistä pyritään käyttämään. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää kiipeilyyn liittyvän yhteisösivuston pelillistämisen vaikutuksia. Tutkimustyötä ohjasivat kysymykset siitä, miten kiipeilijät kokevat pelillistämiselementit, mitkä niistä ovat heille merkityksellisimpiä ja miten käyttö vaikuttaa harrastusmotivaatioon. Keskeisiin kysymyksiin haettiin vastauksia laadullisen tutkimuksen avulla. Teoriaosuudessa perehdyttiin pelillistämisen ja verkkoyhteisöjen määrittelyyn ja aiempaan tutkimukseen. Lisäksi selvitettiin motivaation eri muotoja ja niiden muodostumista itseohjautuvuusteorian kautta. Kvalitatiivinen aineisto kerättiin lomake- ja teemahaastattelujen sekä verkkokeskustelujen avulla. Lomakehaastatteluilla selvitettiin käytössä olevia sivustoja ja käytön syitä. Puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla pyrittiin saamaan syvempää ymmärrystä käyttötapauksista, käytön syistä ja vaikutuksista. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että pelillistetyn verkkoyhteisön käytöllä on vaikutusta etenkin aktiivisiin ja kunnianhimoisiin käyttäjiin. Pelielementteihin ja sivuston käyttöön suhtaudutaan positiivisesti. Eniten vaikutusta havaittavissa on itseseurannalla, suoritusmerkeillä, sosiaalisella vertailulla ja yhteisöllisyydellä. Itseohjautuvuusteoriaan peilatessa elementit näyttävät vaikuttavan motivaatioon kyvykkyyden ja yhteenkuuluvuuden tunteiden vahvistamisen kautta. Tutkimuksen tulokset pääasiassa vahvistavat aiempia tutkimustuloksia.
Keywords: Pelillistäminen, verkkoyhteisö, itseohjautuvuusteoria, motivaatio, kiipeily