Ulos siiloista kohti yhtenäistä organisaatiokulttuuria Case: Skanska Oy:n tarjoustoiminnan ja rakentamisen toimihenkilöt - Ikäläinen, Elina (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Organisaatiokulttuurin siilo-ilmiötä ei ole tutkittu rakennusalalla, joka on kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä toimiala. Näin on, vaikka toimialalla esiintyy kilpailukyvyn ongelmia, jotka voitaisiin välttää organisaatiokulttuurin siiloutumista vähentämällä. Tämä tutkielma syventyy aiheeseen päätavoitteenaan selvittää, miten rakennustuotannollisen tapausorganisaation organisaatiokulttuurin siiloutumista voidaan vähentää. Jotta päätavoite voidaan saavuttaa, tutkimuksessa selvitetään tekijät, jotka aiheuttavat tapausorganisaation kulttuurin siiloutumista. Lisäksi selvitetään keinot, joilla näitä organisaatiokulttuurin siiloutumista aiheuttavia tekijöitä voidaan vähentää halutun organisaatiokulttuurin saavuttamiseksi. Tutkimuksessa selvitetään siis myös, millainen on tapausorganisaatiossa siiloutuneen kulttuurin sijaan tavoiteltava yhtenäinen kulttuuri. Tutkimus on toimeksiannosta tehty tapaustutkimus. Tapauksena on Skanska Oy:n organisaatiokulttuurin siilo-ilmiö. Tutkimus on kohdennettu rakennushankkeen tarjoustoiminnan ja rakentamisen toimihenkilöihin. Tutkimiseen käytettiin laadullista lähestymistapaa. Tutkimuksessa hyödynnettiin aiempaa tutkimustietoa ja otettiin huomioon moderni, symbolis-tulkinnallinen ja postmoderni organisaatioteoreettinen näkökulma organisaatiokulttuurista. Tutkimuskysymyksiin vastattaessa omaksuttiin kuitenkin moderni näkökulma. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin käyttäen puolistrukturoituja yksilöhaastatteluja. Haastateltavat valittiin harkinnanvaraisena eliittiotantana. Saadulle aineistolle tehtiin sisällönanalyysi. Tutkimuksen mukaan siiloutumista on mahdollista vähentää ja yhtenäinen tavoitekulttuuri saavuttaa viestinnällisin ja henkilöstöhallinnollisin toimenpitein. Tutkimuksessa tapausorganisaatiossa tavoiteltava yhtenäinen kulttuuri luokiteltiin ominaisuuksiltaan resurssiorientoituneeksi, työkeskeiseksi, sisäisesti kontrolloiduksi, normatiiviseksi ja monokronisen aikakäsityksen kulttuuriksi sekä vahvaksi kulttuuriksi. Lisäksi tavoitekulttuurissa tunnistettiin useita asiantuntijaorganisaatioille tyypillisiä kulttuuripiirteitä. Tutkimuksen mukaan kulttuurin siiloutumista aiheuttaa tapausorganisaatiossa rakennusalan perinteinen kulttuuri, vanha rakenne, suuri koko ja sisäiset rajapinnat, henkilöstövähennykset, henkilöstön sitoutuminen ja sitominen osaorganisaatioihin, negatiivinen suhtautuminen sisäisten resurssien käyttämiseen, kuten myös organisaatiokulttuurin vastainen käyttäytyminen ja tämän salliminen.