Gluteenittoman ruokavalion ja keliakian vaikutus suolistomikrobistoon - Willgren, Kristiina (My University, 2024)
Gluteeniton ruokavalio ei sisällä vehnää, ohraa ja ruista. Kaura saattaa soveltua ruokavalioon riippuen yksilöstä sekä kauran puhtaudesta. Yksi yleisimmistä syistä gluteenittomaan ruokavalioon on keliakia, ja keliaakikoiden määrä onkin kasvanut länsimaissa viimeisten vuosikymmenien aikana. Suolistomikrobisto saattaa olla osallisena keliakian synnyssä, mutta keliakia sekä gluteeniton ruokavalio voivat myös muokata suolistomikrobistoa. Mikrobistolla on suuri vaikutus moneen terveyteen liittyvään asiaan ja se on jokaisella ihmisellä yksilöllinen. Tässä kandidaatintutkielmassa perehdytään siihen, miten gluteeniton ruokavalio ja keliakia vaikuttavat suolistomikrobiston koostumukseen. Keliaakikoilla gluteeniton ruokavalio on ehdoton ja elinikäinen, sekä vaikuttaa suolistossa olevaan patogeneesiin. Kandidaatintutkielmassa on otettu mukaan tutkimuksia, joihin on osallistunut juuri diagnosoituja keliaakikoita, gluteenittomalla ruokavaliolla olleita keliaakikoita, terveitä henkilöitä, jotka ovat noudattaneet gluteenitonta ruokavalioita sekä vertailuna näihin ryhmiin kontrolleja eli terveitä henkilöitä normaalilla ruokavaliolla. Tavoitteena oli usein myös selvittää, palautuuko keliaakikoiden suolistomikrobisto ennalleen siirryttäessä gluteenittomaan ruokavalioon ja ohutsuolen tulehdustilan parantuessa. Tutkimuksien perusteella etenkin hoitamattomilla keliaakikoilla, mutta myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavilla keliaakikoilla bifidobakteerien määrät ovat vähäisempiä ja Bacteroides-suvun bakteerien määrät suurempia kuin kontrolliryhmällä. Gluteenittomalla ruokavaliolla olleiden keliaakikoiden suolistomikrobisto vaikuttaa palautuvan tasapainoisemmaksi suolen tulehdustilan parannuttua. Tutkiumuksia tarkastellessa tulee huomioida, että gluteenittomasta ruokavaliosta johtuva kuidun saannin väheneminen saattaa vaikuttaa tuloksiin ja näin johtopäätösten tekemiseen.
Keywords: Gluteeniton ruokavalio, keliakia, suolistomikrobisto, kaura