Tribalismia ja rasismia - Lauerma, Hannu (Suomen lääkäriliitto, 2026)
Laajan tutkimustiedon valossa vastasyntyneillä ei ole mitään valikoivaa suhtautumista erilaisten etnisten ryhmien kasvokuviin, mutta jo kolmen kuukauden iässä vahvaan suosituimmuusasemaan ovat päässeet huoltajien etnisen ryhmän kasvot.
Käyttäytymistasoisen immuniteetin (behavioral immune system) käsitteellä viitataan nykyisin luontaiseen taipumukseen karttaa vieraan näköisiä ihmisiä, likaa, eritteitä ja parasiittejä. Tiedetään myös, että kasvaminen pikkulapsi-iässä etnisiltä piirteiltään ja ihonväriltään monen näköisten lasten seurassa liittyy siihen, ettei etnispohjaista vierastamista synny, ellei sitä erikseen opeteta.
Oma havaintoni on, että multietnisessä päiväkodissa kasvaneet lapset eivät spontaanisti edes mainitse, että joku heidän tovereistaan on afrikkalaista tai aasialaista sukujuurta, ja poikkeaa ulkonäöltään kantasuomalaisista.