Unen ja migreenin yhteys - Kopsa, Kati (My University, 2023)
Tämä syventävien opintojen tutkielma on kirjallisuuskatsaus unen ja migreenin yhteydestä. Migreeni on kohtauksellinen neurologinen sairaus, jossa migreenisärkyyn saattaa liittyä esioireita kuten auraoire, haukottelu ja väsymys. Migreeni jaetaan auralliseen migreeniin, johon liittyy yleensä esioireita sekä aurattomaan migreeniin, joka alkaa suoraan migreenipäänsäryllä. Migreenikohtauksille altistavia tekijöitä on useita mahdollisia, esimerkiksi hypoglykemia, stressi ja unihäiriöt. Migreeni on kroonistuessaan vahvasti elämänlaatuun vaikuttava sairaus, sillä se laskee toimintakykyä ja työkykyä. Potilaan tehokas kokonaisvaltainen migreenin hoito on tärkeää, sillä laadukkaalla hoidolla saavutetaan parempia hoitotuloksia. Migreenin ja unen välillä on kaksisuuntainen yhteys. Huono unenlaatu on yksi migreenikohtauksen yleisistä laukaisevista tekijöistä. Uniongelmat pahentavat migreenipotilaan taudinkuvaa kasvattamalla särkypäivien määrää ja vaikeuttaen migreenikipua. Nukkuminen voi toimia hoitokeinona migreenikohtauksen katkaisemiseen ja hyvä unirytmi voi olla avaintekijä kroonisen migreenin hoidossa. Migreeni vaikuttaa uneen negatiivisesti keventäen unen rakennetta, mikä johtaa lisääntyneisiin havahtumisiin kesken yöunen ja tekee näin unesta virkistämätöntä. Migreenikipu voi alkaa kesken yöunien ja aiheuttaa unettomuutta kipupäivää edeltävänä yönä. Uniongelmista ja migreenistä voi pahimmillaan tulla toisiaan ruokkiva noidankehä; migreeni aiheuttaa uniongelmia ja uniongelmat pahentavat migreeniä. Migreenin ja unen patofysiologiassa on paljon yhtäläisyyksiä, mutta aiheessa riittää vielä paljon tutkittavaa. Unihäiriöt ovat tavallista yleisempiä migreenipotilailla. Migreenipotilaan hoitoon tulisi kuulua myös mahdollisten unihäiriöiden hoitaminen. Käytännössä unihäiriöiden ja migreenin yhteyttä ei usein kartoiteta. Migreenipotilaiden uniongelmia tulisi etsiä aktiivisesti, jotta niitä voidaan hoitaa. Uni- ja päänsärkypäiväkirjan hyödyntäminen potilastyössä auttaa kartoittamaan oireita.
Keywords: uni, migreeni, unihäiriö