Turku Rock Academyn toimintamalli ja strategia : musiikkiteollisuus perus- ja muutostilassa koronavuodesta 2020 asti - Kivijärvi, Ossi (My University, 2021)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee Turku Rock Academyn toimintaa ennen ja jälkeen COVID-19-pandemian mukaista rajoitustilaa. Tutkielma on toteutettu keräämällä puolistrukturoituihin haastatteluihin perustuva aineisto toiminnan jäseniltä ja yhteistyökumppaneilta, joiden vuorovaikutus ja toimintatavat reflektoivat yleisiltä piirteiltään koko musiikkiteollisuuden tilaa. Kyseessä on laadullinen etnografinen tutkimus, joka musiikkitieteellisenä opinnäytetyönä kuuluu musiikkiteollisuuden tutkimuksen sekä yhteiskunnallisen musiikintutkimuksen piiriin. Tutkimuksessa määritellään perustilaksi toimintamalli, jota ei koske erityiset rajoitustoimet ja joiden puitteissa koko musiikkiteollisuus voi tavalliseen tapaan järjestää tapahtumia ja muuta tuotantoa. Turku Rock Academy on ollut kiinteässä vuorovaikutuksessa koko olemassaolonsa ajan musiikkiteollisuuteen, jonka piirissä tapahtuvat ilmiöt heijastuvat vastavuoroisesti Turku Rock Academyn toimintaan. Muutostilakäsitteellä tarkoitetaan tilannetta, jossa kulttuuriteollisuus ajautuu kriisiin ja sopeutuu sen olosuhteisiin. Koronakriisin mukaisen rajoitustilan aikana musiikkiteollisuus on kohdannut valtavia tappioita siinä, missä sen tavalliset toimintatavat ovat laajasti estyneitä. Tarkoituksena on esitellä myös musiikkialan yleisiä keinoja sopeutumistilassa. Turku Rock Academyn henkilökunta koostuu musiikkialan ammattilaisista, joiden näkemykset edustavat laajasti koko musiikkialan ammattikuntaa.
Keywords: Turku Rock Academy, musiikkiteollisuus, kulttuuriteollisuus, nuorisopalvelut, taidetuki, COVID-19, kulttuurikriisi, rajoitustila, musiikkiala, Cultural Industries, Cultural crisis, Music Industries, Youth services, Suomi, Turku, Musiikkitiede, Musicology