Mielenosoitusoikeuden rajallisuus ja mielenosoitusten poliisikontrolli - Riihimäki, Moona (My University, 2026)
Notaarityö on laadittu seminaarityön ”Poliisi ja mielenosoituskontrolli” pohjalta. Notaarityö tarkastelee mielenosoitusoikeuden suhdetta mielenosoituksen häiritsevyyteen sekä sitä, miten poliisi valtion väkivaltamonopolin valtuutuksella rajoittaa mielenosoitusoikeutta. Tutkielman metodi on kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Analysoitavaan kirjallisuuteen sisältyy teoreettista ja empiiristä tutkimusta. Tutkimuksessa tarkastellaan kriittisesti valtion legitiimin väkivallankäytön monopolia ja poliisia sen osana sekä näiden suhdetta mielenosoitusoikeuteen. Tutkimus sijoittuu kriittisen kriminologian alalle. Keskeiset tutkimustulokset osoittavat, että de jure mielenosoitusoikeus eroaa huomattavasti de facto mielenosoitusoikeudesta. Määrittelymonopoli mielenosoituksen väkivaltaisuudesta ja häiritsevyydestä on käytännössä poliisilla. Koska mielenosoitusoikeus sisältää rauhanomaisuuden kriteerin, mielenosoittajien määrittely väkivaltaisiksi voi oikeuttaa mielenosoitusta rajoittavan poliisikontrollin. Poliisikontrollin keskeinen seuraus on mielenosoituksen epäpolitisointi; mielenosoitus näyttäytyy legitiimin poliittisen osallistumisen sijaan uhkana yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.
Keywords: mielenosoitusoikeus, väkivaltamonopoli, poliisikontrolli