MiFID II -SÄÄNTELY: TARKOITUS JA KOETUT VAIKUTUKSET - Flinck, Oskari (My University, 2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia vaikutuksia MiFID II -sääntelyllä on sijoituspalveluntarjoajaan. Tutkittava aihe on erittäin ajankohtainen, koska sääntelyhanke otettiin käyttöön EU:ssa 3.1.2018. MiFID II -sääntely on herättänyt keskustelua eri medioissa, sekä Suomessa että muissa jäsenmaissa. Tämän tutkimuksen keskeisimpänä tavoitteena oli tarkastella sääntelyn aiheuttamia muutoksia ensin teorian osalta ja tutkia sen perusteella, miten teoriassa käsiteltävät muutokset ovat realisoituneet palveluntarjoajan päivittäiseen toimintaan. MiFID II -sääntelyn on tarkoitus parantaa vuonna 2007 käyttöotetun MiFID-direktiivissä sääntelemättä jääneitä tekijöitä. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena haastattelemalla tarkoin valikoituja asiantuntijoita, jotka ovat olleet keskeisessä roolissa MiFID II -sääntelyprojekteissa. Haastattelut toteutettiin teemahaastattelumenetelmällä. Haastateltavat tahot toimivat pankeissa sijoitustoiminnan johtotehtävissä sekä Finanssivalvonnassa esimiestason valvontatehtävissä. Tutkimuksen perusteella voidaan havaita useita MiFID II -sääntelystä aiheutuvia muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet huomattavasti palveluntarjoajan toimintaan. MiFID II -sääntelystä on aiheutunut merkittäviä muutoksia tuotehallintamenettelyyn, kannustimiin, eturistiriitatilanteisiin, pätevyysvaatimuksiin, riippumattomaan sijoituspalveluntarjontaan, raportointikäytäntöihin sekä dokumentaatioon. Tutkielman tulosten perusteella MiFID II -sääntely on aiheuttanut erityisesti isomman mittakaavan muutoksia tietojärjestelmiin, raportointiin sekä tuotehallintamenettelyn järjestämiseen. Tutkimustulosten perusteella havaittiin myös tutkijaa yllättänyt havainto. Kaikki haastateltavat pitivät MiFID II -sääntelyä kokonaisuudessaan positiivisena, vaikka sääntely on aiheuttanut valtavan määrän lisätyötä eri toimijoiden keskuudessa.
Keywords: MiFID II -sääntely, direktiivi, asetus, tuotehallintamenettely, raportointi