Työtapaturmat ja syy-yhteys - Karppinen, Janita (My University, 2024)
Tutkielman aiheena on työtapaturmien syy-yhteys. Työtapaturmia on sattunut vuoden 2023 aikana 114 500, joka on vähän enemmän verrattuna vuoteen 2022, jolloin sattui 112 666 työtapaturmaa. Työtapaturmia sattuu vuositasolla paljon ja sen myötä syy-yhteysarviointeja tehdään vuosittain useita. Työtapaturma- ja ammattitautilaissa (459/2015) säädetään todennäköisen lääketieteellisen syy-yhteyden vaatimuksesta. Vastaavaa säännöstä ei ollut sitä edeltäneessä tapaturmavakuutuslaissa (608/1948). Tutkielmassa selvitetään, kuinka syy-yhteys määritellään työtapaturmissa. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan korkeimman oikeuden ennakkoratkaisuja syy-yhteydestä työtapaturmissa viimeisen 30 vuoden aikana. Näiden ennakkoratkaisujen perusteella on tehty johtopäätöksiä siitä, millaisia syy-yhteys kysymyksiä on työtapaturmissa ja kuinka syy-yhteys määrittyy erilaissa tapauksissa. Lisäksi tutkielman tavoitteena on selvittää, eroaako syy-yhteyden määrittely jollain tapaa aiemmasta tapaturmavakuutuslain aikaisesta menettelystä, koska työtapaturma- ja ammattitautilaissa on syy-yhteyden määritelmä, jota ei ollut aikaisemmassa laissa. Tähän kysymykseen ei kuitenkaan saatu vastausta, koska korkein oikeus ei ole vielä antanut ennakkoratkaisuja, joissa se olisi soveltanut työtapaturma- ja ammattitautilakia. Tutkielmassa on havainnoitu syy-yhteyden arvioinnin olevan kokonaisarviointia, jossa tietyt seikat ovat merkittäviä. Syy-yhteyden arvioinnissa ei ole eroa sen perusteella minkälaisesta vammasta tai sairaudesta on kyse. Arviointi on samanlaista riippumatta siitä, onko vahinkoa kärsineelle aiheutunut fyysinen tai psyykkinen vamma tai sairaus.
Keywords: syy-yhteys, työtapaturma, todennäköinen lääketieteellinen syy-yhteys, henkilövahinko