”MÄ EN OIKEESTI VOI KUVAILLA MUN ELÄMÄÄ ILMAN FC MELTSII” – JOUKKUEURHEILUUN OSALLISTUMISEN MERKITYS SOSIAALISEEN PÄÄOMAAN NUORILLA - Lehtimäki, Alina (My University, 2026)
Tutkijat ja asiantuntijat ovat havainneet kasvavaa huolta sosiaalisten siteiden heikkenemisestä ja yhteisöllisyyden rapautumisesta moderneissa yhteiskunnissa. Perinteiset sosiaaliset siteet, kuten jaettu tila, läheiset sukulaisuussuhteet ja yhteiset moraaliset arvot ovat korvautuneet anonymiteetillä, individualismilla ja kilpailulla. Tätä taustaa vasten sosiaalisen pääoman on katsottu muodostavan voiman, joka auttaa sitomaan yhteiskuntaa yhteen. Sosiaalisella pääomalla tarkoitetaan ihmisten ja ryhmien välisiä suhteita sekä verkostoja, joissa muodostuu luottamusta, vastavuoroisuutta, auttamista ja yhteenkuuluvuutta. Tutkimuksissa urheiluun osallistuminen on tunnistettu yhdeksi tavaksi, jolla sosiaalista pääomaa voidaan luoda. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan jalkapalloseura FC Meltsin ja Me -säätiön merkitystä sosiaalisen pääoman muodostamisessa ja hyvinvoinnin edistämisessä. Tutkimus perustuu haastatteluaineistoon, jossa haastatellaan FC Meltsin toimintaan osallistuvia nuoria sekä FC Meltsin valmentajia ja Me -säätiön organisaation jäseniä. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii James Colemanin (1988) ja Robert D. Putnamin (2000) sosiaalisen pääoman teoriat ja näistä teorioista johdetut tutkimukset. Tutkimuksen analyysimenetelmänä on käytetty teoriaohjaavaa sisällönanalyysia sekä teemoittelua. Aineisto koostuu 8 puolistrukturoidusta haastattelusta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että FC Meltsin ja Me -säätiön merkitys sosiaalisen pääoman edistäjänä on merkittävä. FC Meltsi edisti sen toimintaan osallistuvien nuorten sosiaalisten verkostojen muodostumista. Seuran valmentajien valmennuksen käytännöt ja periaatteet näyttäytyivät keskeisinä luottamuksen rakentamisessa nuorten kanssa. Valmentajien ja pelaajien välinen luottamus edisti nuorten toimintaan sitoutumista ja opetti prososiaalista käyttäytymistä. FC Meltsin merkitys sosiaalisen pääoman muodostumisessa ei rajoittunut pelkästään yksilö- tai ryhmätasolle vaan sosiaalinen pääoma kiinnittyi laajemmin myös nuorten perheisiin ja asuinalueeseen. Me -säätiö on muodostanut sellaiset rakenteet, jotka mahdollistavat sosiaalisen pääoman syntymisen ja kehittymisen. Säätiö on madaltanut osallistumisen kynnystä ja sen toimintaa ohjaavat arvot, jotka lisäävät yhteisön avoimuutta ja luovat osallistumisen mahdollisuuksia yksilön taustasta riippumatta. Aineistoista ilmeni myös toiminnan haasteita, joita aiheuttivat erityisesti ulkoiset tekijät, kuten olosuhteiden puute.
Keywords: Sosiaalinen pääoma, sosiaaliset verkostot, luottamus, normit, nuoret, urheilu, jalkapallo