Suun nevukset - Vallin, Susanna; Tuura, Iina (My University, 2024)
Nevukset eli luomet ovat hyvänlaatuisia ihon tai limakalvojen kasvaimia. Suun alueella nevukset ovat hyvin harvinaisia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella nevusten histologiaa sekä kliinistä kuvaa ja lisäksi tutkia niiden esiintyvyyttä. Tutkimusaineistona käytettiin Turun yliopiston Hammaslääketieteen laitoksen Dentalian laboratorion arkiston kudosnäytteitä. Tutkimukseen otettiin mukaan Turun yliopistollisen keskussairaalan nevus-diagnoosin saaneet tapaukset. Kudosnäytteistä kerättiin demografiset tiedot ja diagnoosin ajankohta. Näytteet käytiin uudelleen läpi histologisen diagnoosin varmistamiseksi ja löydökset taulukoitiin. Tutkimusaineistoksi saatiin viisi näytettä. Uudelleen tarkastelun jälkeen näytteistä vain kaksi edusti histopatologialtaan nevusta. Yksi näytteistä oli alkuperäiseltä diagnoosiltaan white sponge nevus, joka ei ole nevus. Kaikkien paitsi yhden näytteen diagnoosit muuttuivat alkuperäisestä. Nevus diagnooseista toinen edusti histologialtaan yhdistelmäluomea ja toinen intradermaaalista nevusta. Nevukset ovat harvinaisia löydöksiä suun limakalvojen alueella ja niiden tunnistaminen histologisesti voi olla haastavaa.
Keywords: nevus, luomi, histologia, suun limakalvo