Siveelliset, isänmaalliset lapset Suomalaisen yhteiskunnan odotukset 1920- ja 1930-luvun lapsilta alakansakoulun näkökulmasta - Etelämäki, Miina (My University, 2026)
Tutkielman aiheena on yhteiskunnan odotukset lapsilta alakansakoulujen opetussuunnitel-missa vuosina 1925 ja 1935. Tarkastelen, mitä odotuksia suomalainen yhteiskunta asetti lapsille alakansakoulun opetuksessa 1920- ja 1930-luvuilla. Tutkielman keskiössä on yhteis-kunnan ajatusten ja ideologioiden vaikutus alakansakoulun opetussuunnitelmiin ja näin odo-tuksiin lapsilta. Lähestyn aineistoja lähiluvun ja diskurssianalyysin avulla, jotta voin selvit-tää, miksi kutakin oppiainetta oli pitänyt opiskella ja valjastetaanko opetusta kansakunnan ja suomalaisen kansalaisen luomiseen. Suurin toistuvuus on ollut valkoisen Suomen ajatuksien esiintyvyys, etenkin siveellisyys ja isänmaallisuus toistuu molemmissa aineistoissa. Opetussuunnitelmia on tutkittu Suomessa suhteellisen vähän. Tässä tutkielmassa on käsitel-ty opetussuunnitelmia vain 10 vuoden aikaikkunassa, joten jatkotutkimuksessa aikaikkunaa voisi laajentaa. Näin käsitellyissä opetussuunnitelmissa voisi olla suuremmat erot, kuten sisällön tai ideologian kannalta.
Keywords: Alakansakoulu; opetussuunnitelmat; identiteetti; siveellisyys; isänmaallisuus; kristillisyys