Luokanopettajien näkemyksiä motivaation tukemisesta vuorovaikutuksellisin keinoin - Heikkilä, Salla; Heilimö, Vanessa (My University, 2025)
Tämä tutkielma keskittyy kysymykseen, miten luokanopettajat hyödyntävät sosiaalista vuorovaikutustaan tukeakseen oppilaiden motivaatiota. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella erityisesti, millainen vaikutus opettajan vuorovaikutuksella on oppilaiden motivaatioon sekä mitkä vuorovaikutukselliset tekijät opettajat kokevat tehokkaimmiksi oppilaiden oppimismotivaation tukemiseksi. Tutkielman tavoitteena on tarjota keinoja, joilla luokanopettajat voivat tukea oppilaiden motivaatiota ja oppimista. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimuksen aineisto kerättiin haastattelemalla seitsemää (7) luokanopettajaa eri peruskouluista. Haastateltavat luokanopettajat toimivat eri vuosiluokilla. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituina haastatteluina. Aineisto analysoitiin teema-analyysillä, mikä mahdollisti aineiston monipuolisen kuvauksen. Tulosten perusteella luokanopettajat opettajan vuorovaikutuksen olevan merkittävä tekijä oppilaiden motivaation tukemisessa. Luokanopettajien näkemysten perusteella motivaatiota tukeviksi vuorovaikutuskeinoiksi nousivat luokkahuoneen ilmapiirin tukeminen, yhteisten keskusteluiden merkitys ja positiivisen palautteen antaminen. Tutkimuksen mukaan sosiaalisella ympäristöllä ja opettajan vuorovaikutuksella on yhteyksiä oppilaiden motivaatioon. Tämä tutkimus osoittaa, että opettajan roolilla ja vuorovaikutuksella on merkittävä tehtävä oppilaiden motivoinnissa.
Keywords: motivaatio, oppimismotivaatio, opettajan vuorovaikutus, luokkahuoneen ilmapiiri