Organisaation budjetointikäytäntöjen muutos ketterän toimintamallin käyttöönoton myötä - Takala, Ville (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Teknologian kehittymisen, tuotteiden lyhentyneiden elinkaarien ja markkinoiden epävarmuuden myötä yrityksille on syntynyt tarve tehostaa toimintojaan ja saada nopeammin valmiita tuotoksia markkinoille. Ketterien toimintamallien käyttö on yleistynyt yrityksissä. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan organisaatiota, jossa on otettu käyttöön ketterän kehittämisen viitekehys. Ketterän kehittämisen viitekehys on kokonaisvaltainen toimintamalli organisaation laajamittaiseen ketteröittämiseen. Viitekehyksen käyttöönotto muuttaa organisaatiossa vallitsevia käytäntöjä ja toimintatapoja. Perinteiset taloudellisen ohjauksen käytännöt eivät tue nopeatempoista työskentelyä ja mukautumista jatkuvasti muuttuviin tilanteisiin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia miten siirtyminen ketterän kehittämisen toimintamalliin vaikuttaa kohdeorganisaation toimintatapoihin. Tutkimuksessa haetaan vastausta siihen, miten organisaation budjetointikäytännöt muuttuvat ketterän toimintamallin käyttöönoton myötä. Tutkimus on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus ja tutkimuksessa sovelletaan toiminta-analyyttistä tutkimusotetta. Tutkimusaineisto on kerätty kohdeorganisaatiossa toteutetuilla teemahaastatteluilla. Ketterän toimintamallin käyttöönotolla on suuri vaikutus kehittämistä tekevien osastojen toimintaan. Osastojen arki rytmittyy uudella tavalla kiinteämittaisten työskentelyajanjaksojen ja uudenlaisten kehittämisen koneistojen myötä. Ketterän toimintamallin käyttöönoton myötä kehittämisosastoilla tehtävä budjetointi muuttuu. Perinteisestä lukittuun suunnitteluun perustuvasta projektibudjetoinnista siirrytään ketterämpään, joustavampaan ja mukautuvampaan kaistoihin perustuvaan budjetointitapaan. Tämä uudenlainen budjetointitapa mahdollistaa ketterän toiminnan. Kaistabudjetoinnissa muutokset ovat mahdollisia ja vähemmällä työllä saadaan oikeellisuudeltaan parempia tuloksia. Kohdeorganisaatiossa käynnissä oleva ketterä muutos on kuitenkin edelleen kesken ja tulee jatkumaan vielä pitkään. Myös uudenlaisen budjetointitavan kehittäminen jatkuu edelleen.