"Työkaverini ainakin väittivät minun kuulostaneen uskottavalta. En kyllä vieläkään usko heitä." : Sosiaalityön ammatillisen uskottavuuden ulottuvuuksia - Koivu, Sini (My University, 2023)
Tämän pro gradu- tutkielman aiheena on sosiaalityön ammatillinen uskottavuus. Uskottavuus liittyy olennaisesti sosiaalityöhön, sosiaalityössä pyritään ratkaisemaan erilaisia ongelmatilanteita sekä edistämään hyvinvointia, jolloin uskottavuudella voidaan tulkita olevan vaikutusta sosiaalityön mahdollisuuksiin auttaa. Tutkimukseni tarkoituksena on lisätä tietoa vähän tutkitusta aiheesta, sekä osoittaa, millaisia ulottuvuuksia sosiaalityön ammatilliseen uskottavuuteen liittyy, millaisena uskottavuus näyttäytyy sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta sekä miksi aihe on tärkeä huomioida myös sosiaalityön koulutuksessa. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto muodostuu vapaamuotoisista sosiaalityöntekijöiden kirjoituksista, jotka on kerätty kirjoituspyynnöllä vapaaehtoisilta vastaajilta sosiaalisen median alustalta. Analyysimenetelmänä on käytetty aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tulosten mukaan sosiaalityön ammatilliseen uskottavuuteen koetaan vaikuttavan ikä, ulkonäkö, asiantuntijuus, ammattitaidot sekä työntekijöiden omat tulkinnat omasta uskottavuudestaan. Nämä viisi ulottuvuutta kietoutuvat toisiinsa, yhdessä muodostaen sosiaalityön uskottavuuden. Tekijöitä ei voida jakaa suoraan joko uskottavuuteen positiivisesti tai negatiivisesti vaikuttaviksi tekijöiksi, vaan tekijöiden merkitys vaihtelee eri tilanteiden mukaisesti, aiheuttaen toisinaan myös ristiriitaisia odotuksia sosiaalityöntekijöille. Uskottavuuden kyseenalaistamista koetaan varsinkin työuran alussa. Sosiaalityön uskottavuutta olisi tärkeää koulutuksessa nostaa enemmän esiin, sillä se voisi merkittävällä tavalla auttaa sosiaalityöntekijöiden ammatti-identiteetin muodostumista, sekä helpottaa työuran alkua ja siihen liittyvää epävarmuutta. Sosiaalityön ammatilliseen uskottavuuteen liittyy oletettavasti myös paljon muitakin teemoja ja ulottuvuuksia, jotka eivät tässä tutkimuksessa nousseet esiin. Aihe vaatii lisää tutkimusta, jotta tuloksia voitaisiin yleistää koskemaan laajemmin koko sosiaalityön ammatillista uskottavuutta. Tämän tutkimuksen pohjalta voidaan kuitenkin osoittaa, että sosiaalityön ammatillisen uskottavuuden ulottuvuuksia ovat muun muassa ikä, ulkonäkö, asiantuntijuus, ammattitaidot sekä työntekijän omat tulkinnat.
Keywords: Sosiaalityö, ammatillisuus, uskottavuus