Unihäiriöiden merkitys Alzheimerin taudissa - Saarimaa, Roosa (My University, 2024)
Aivoja rappeuttava Alzheimerin tauti on yksi yleisimmistä dementian aiheuttajista, ja sen yleisyys lisääntyy ikääntyessä. Alzheimerin tauti on monimutkainen ja etenevä hermorappeumasairaus, jonka oireita ovat tiedonkäsittelytoimintojen, kuten muistin ja oppimisen, heikentyminen. Alzheimerin taudin tarkkaa syytä ei vielä tunneta, mutta siihen liittyvien aivomuutosten, beeta-amyloidikertymien ja hyperfosforyloiduista tau-proteiineista koostuvien neurofibrillikimppujen, on tutkittu vaikuttavan Alzheimerin taudin syntyyn sekä etenemiseen. Nämä patologiset muutokset vaurioittavat hermosoluja johtaen ne lopulta ohjelmoituun solukuolemaan. Alzheimerin tauti on vielä tällä hetkellä parantumaton, mutta sen ennustetta pystytään parantamaan varhaisen taudin määrityksen ja käytössä olevien lääkkeiden avulla. Tällä hetkellä Suomessa on käytössä kolinergisen järjestelmän toimintaa edistävät asetyliinikoliiniesteraasin estäjät: donepetsiili, galantamiini ja rivastigmiini sekä liiallista glutamaatti-välittäjäaineen vaikutusta estävä memantiini. Lisäksi Yhdysvaltain elintarvikevirasto on myöntänyt nopeutetun hyväksynnän uusille monoklonaalisille beeta-amyloidia vastaan kohdennetuille vasta-aineille, adukanumabille ja lekanemabille, Yhdysvalloissa. Uni on ihmisille välttämätöntä ja sen häiriöillä on suora vaikutus hyvinvointiin. Unihäiriöt ovat yleisiä ja ne voivat ilmetä unen määrän tai laadun heikkenemisenä. Unettomuus on yksi yleisimmistä unihäiriöistä, ja arvioiden mukaan noin kolmasosa aikuisista kärsii unettomuudesta. Unihäiriöiden seurauksena aivot eivät pysty suorittamaan unen aikana tapahtuvia toimintoja, jolloin niiden toimintakyky heikkenee. Unella on vaikutusta niin psyykkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin sekä tiedonkäsittelytoimintoihin, kuten muistiin ja oppimiseen. Unihäiriöiden ja Alzheimerin taudin välille on tutkimusten avulla löydetty yhteys, joka tosin on vielä osittain epäselvä. Tutkimukset ovat osoittaneet unihäiriöiden ja Alzheimerin taudin monimuotoisen ja laajaan yhteyden olevan kaksisuuntainen. Unihäiriöt ovat yksi Alzheimerin taudin oire, koska taudin patologiset muutokset häiritsevät unta esimerkiksi sekoittamalla aivojen säätelemää uni-valverytmiä. Aivojen normaalia toimintaa häiritsevien unihäiriöiden on osoitettu olevan myös Alzheimerin taudin riskitekijä. Unihäiriöiden takia aivojen unen aikaiset toiminnot jäävät kesken, mikä näkyy aivojen puutteellisena palautumisena ja puhdistumisena. Poikkeavuudet aivojen toiminnassa altistavat Alzheimerin taudille ja sen etenemiselle, mikä taas edelleen lisää unihäiriöitä. Nämä kaksi monimutkaista aihetta, eli Alzheimerin tauti ja unihäiriöt, vaativat vielä paljon lisätutkimuksia. Tutkimalla lisää Alzheimerin taudin ja unihäiriöiden välistä yhteyttä voitaisiin saada lisää tietoa Alzheimerin taudin syntymekanismista sekä mahdollisista uusista hoitovaihtoehdoista. Uudet hoitokeinot toisivat ikääntyvässä väestössä yleistyvään Alzheimerin tautiin myönteisiä vaikutuksia niin potilaan hyvinvointiin, hoitotaakkaan kuin taloudellisuuteen.
Keywords: Alzheimerin tauti, Beeta-amyloidikertymät, Neurofibrillikimput, Uni, Unihäiriöt