”Another one, thank you!” : Transrepresentaatiot RuPaul’s Drag Racen 14. tuotantokaudella - Taimisto, Kalle (My University, 2025)
Käsittelen pro gradu-tutkielmassani transsukupuolisuuden representaatioita RuPaul’s Drag Racen 14. tuotantokaudella (VH1, 2022). RuPaul’s Drag Race on yhdysvaltalainen kilpailurealitysarja, jossa etsitään Amerikan seuraavaa Dragin Supertähteä. Tutkielman kohteena ovat viisi kilpailijana esiintynyttä drag-taiteilijaa, jotka ovat identifioituneet kauden aikana ja sen jälkeen transsukupuolisina naisina. Tutkielmallani pyrin selvittämään, miten transkokemuksia käytetään representaatioiden muodostamiseen, millä tuotannollisilla keinoilla tätä luodaan sekä miten transkokemus linkittyy yhteen ohjelman juonelliseen kehitykseen. Sen lisäksi tutkielmani pyrkii etsimään vastauksia siihen, kuka ja miten saa olla trans RuPaul’s Drag Racessa sekä mikä oikeus, velvollisuus ja valta yksilöllä on tuoda oma eletty totuus näkyväksi itserepresentaatiollaan ohjelman tarinankerronnassa. Lisäksi pohdin näiden transsukupuolisuuden representaatioiden yhteiskunnallista aspektia eri konteksteissa sekä niiden vaikutusta sarjan kausien kehityksessä. Tutkimusaineistonani ovat RuPaul’s Drag Racen 14. tuotantokauden jaksot sekä sen oheisohjelman RuPaul’s Drag Race: Untucked vastaavat jaksot. Käytän tutkimusmenetelminäni lähilukua ja representaatioanalyysiä. Kausi 14 on tärkeä moniäänisten transsukupuolisuuden representaatioiden kannalta. Transsukupuolisuus RuPaul’s Drag Racessa saavutti 14. tuotantokauden myötä näkyvyyden ja monipuolisuuden huippukohdan ohjelman historiassa. Tämä on merkittävää, sillä transsukupuoliset naiset ovat aina olleet osa Drag Racea. Vaikka heitä on esiintynyt aiemmillakin kausilla, heidän tarinansa ovat olleet harvassa ja melko yksipuolisia. Tuotantokauden transsukupuolisille kilpailijoille oma identiteetti oli tunnustettava sekä todistettava osa minuutta. Matka siitä kertomiseen on olennainen osa tuotantokauden tarinankerrontaa. RuPaul’s Drag Race tunnistaa transsukupuolisuudeksi vain binäärisen transsukupuolisuuden ja muunsukupuolisuutta ei eroteta tunnustettavaksi tai todistettavaksi piirteeksi. Tutkimukseni lähtökohtana on ollut se, että transsukupuolisuuden representaatioilla on positiivinen vaikutus. Tämä vaikutus näkyy sekä henkilökohtaisessa itseluottamuksessa että yhteisöllisessä hyvinvoinnissa. Ne kuitenkin vaativat aikaa henkilöltä itseltään käsitellä identiteettiään, kasvaa identiteettiinsä sekä tunnistaa oma tapansa kokea identiteettiään. Hänellä on oikeus olla oma itsensä ajassa ja paikassa, hänellä on velvollisuus itselleen olla aito sekä rehellinen ja hänellä on valta kulkea transitiomatkaansa omaan tahtiinsa. Representaatiot rohkaisevat positiiviseen kasvuun myös niitä henkilöitä, joilla olisi toisenlaisia tarttumakohtia identiteettiin.
Keywords: RuPaul’s Drag Race, transsukupuolisuus, representaatio, feministinen televisiotutkimus, tosi-televisio, kilpailureality, taiteilijuus, minäkuva