”Vanhasta uutta, sehän oli muotia.” : Vaate- ja jalkinepulan kokemus pula-ajan Suomessa - Heino, Ida (My University, 2018)
Tutkimukseni aiheena on vaate- ja jalkinepulan kokemus pula-aikana toisen maailmanso-dan aikana ja sen jälkeen Suomessa. Tutkimukseni lähdeaineistona on Turun yliopiston Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen arkiston kysely nro 41. Kysely on tehty vuonna 1970 postikyselynä vastaajaverkostolle. Kyselyssä on kolme osiota ja olen käyttä-nyt lähdeaineistoja osiota: Korvikkeet kotitaloudessa II maailmansodan aikana ja sen jälkeen. Lähdeaineistoni on muistitietoa ja muistitietotutkimus muodostaa tutkimukseni metodologisen viitekehyksen. Keskeisin tutkimuskysymykseni on: miten pula vaikutti ihmisten arkeen pukeutumisen saralla? Lähestyin kysymystä useammasta näkökulmasta. Selvitin miten vaatteita, jalkinei-ta ja materiaaleja ostettiin. Tätä tarkastelin sekä laillisten että laittomien keinojen näkökul-masta. Ison osan tutkimustani muodosti vaatteiden itse valmistamisen ja korjaaminen. Li-säksi tarkastelin korvikkeiden käyttöä. Pula aiheutti pukeutumiseen liittyvien vaatteiden, jalkineiden ja tarvikkeiden säännöstelyn ja siten hankaloitti niiden hankkimista. Ostamiseen tarvittiin vaatetuskortti. Ostamista lei-masi jonottaminen, huhut, sattuma ja tarvitun tavaran puuttuminen. Kenkien ostamista vaikeutti prosessin monivaiheisuus. Pulan takia vaatteita ja asusteita valmistettiin ja korjattiin itse. Vaatteita käännettiin, paikat-tiin ja käytettiin materiaalina uudelleen. Lapsille valmistettiin vaatteita aikuisten vaatteista ja naiset valmistivat itselleen miesten vaatteista vaatteita. Kasvattamalla pellavaa ja pitämällä lampaita valmistettiin lankoja ja kankaita. Nahkapulan takia puusta ja paperista valmistetut korvikejalkineet, puukengät, korvasivat nahkakengät. Puukengät aiheuttivat käyttäjilleen ongelmallisia tilanteita kastuessaan. Puukenkien lisäksi käytettiin kankaista valmistettuja tallukoita, joiden tekoa opeteltiin kursseilla. Pula aiheutti salakauppaa, vilppiä ja muita arveluttavia keinoja selviytyä materiaalipulasta. Kaupassa ostettiin tavaraa tiskinalta ja kauppakumppania voideltiin elintarvikkeilla kaupan varmistamiseksi. Avustuspakettien jako herätti laajalti kritiikkiä ja tyytymättömyyttä olete-tun epäoikeudenmukaisuuden takia. Toisaalta pula aiheutti erikoisia tilanteita, kuten kisso-jen tai teltan häviämisen sekä neuvoja luovutusmääräysten kiertämiseen.
Keywords: pula-aika, toinen maailmansota, kotirintama, pukeutuminen, vaatteet, jalkineet, muistitieto, kokemus, säännöstely, kansanhuolto, korvikkeet, musta pörssi, salakauppa