Funktionaaliseen regressiomalliin perustuvat eräprosessin kontrollikortit - Määttänen, Samuli (My University, 2021)
Erityisesti erilaisilla teollisuudenaloilla mitataan monia prosessiaineistoja, jotka ovat usein eräkohtaisia. Yleisimmin eräprosessiaineiston analysoinnissa käytetään perinteisiä monimuuttujamenetelmiä. Usein nämä aineistot ovat kuitenkin peräisin prosesseista, joita voidaan pitää funktionaalisina. Funktionaalinen data-analyysi on tilastotieteen osa-alue, joka tutkii tällaisia aineistoja. Tutkielman tavoitteena on esitellä funktionaaliseen regressiomalliin perustuvat kontrollikortit sovellettuna eräprosessiaineistolle. Funktionaalinen regressiomalli on perinteisen regressiomallin laajennus, joka käyttää funktioita skalaarivasteen selittäjinä. Havainnot on kuitenkin tarpeen esittää funktioina ennen funktionaalisen regressiomallin estimointia. Tätä varten tutkielmassa esitellään, kuinka havainnot voidaan esittää funktioina kantafunktioiden avulla. Menetelmän sopivuutta eräprosessiaineistolle esitellään soveltamalla sitä leivinhiivan tuotannosta kerätylle esimerkkiaineistolle. Menetelmä soveltuu esimerkkiaineistolle paremmin kuin yksinkertaisempi, prosessimuuttujien keskiarvoja selittäjinä käyttävä regressiomalli.
Keywords: eräprosessiaineisto, funktionaalinen data-analyysi, kontrollikortti, splini