Rationaalisen ja intuitiivisen ajattelun rooli investointipäätöksenteossa epävarmassa toimintaympäristössä : Investointipäätöksenteko prospektiteorian valossa - Talasmäki, Tanja (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan, millainen on rationaalisen ja intuitiivisen ajattelun painotus investointipäätöksenteossa epävarmassa päätöksentekoympäristössä. Valtaosassa aiemmista investointipäätöksentekoa käsittelevistä tutkimuksista on keskitytty rationaalisen ajattelun tarkasteluun, jolloin intuitiivinen ajattelu ja sen merkitys investointipäätöksenteossa on jäänyt vähemmälle huomiolle, vaikka intuitio on oleellinen osaa yksilön päätöksentekoprosessia. Lisäksi aiemmissa tutkimuskirjallisuuksissa on ilmennyt ristiriitaisuutta sen suhteen, käytetäänkö investointipäätöksenteossa ennemmin rationaalista vai intuitiivista ajattelua epävarmassa päätöksentekoympäristössä. Tässä tutkielmassa ristiriitaista näkemystä pyritään ymmärtämään ja selittämään prospektiteorian valossa, jossa keskiössä ovat päätöksentekijän inhimillinen päätöksentekokäyttäytyminen ja intuitiivinen ajattelu epävarmoissa olosuhteissa. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena, koska tavoitteena oli saada syvällinen ymmärrys tutkittavasta ilmiöstä. Haastatteluiden kautta saatu aineisto litteroitiin, jonka jälkeen aineistolle tehtiin sisällönanalyysi. Teemahaastattelut toteutettiin neljälle eri yhtiölle, joissa tehdään säännöllisesti investointeja. Haastateltaviksi valikoituvat organisaatioista ne henkilöt, jotka vastaavat investointipäätöksistä omassa organisaatiossaan. Näin tuloksista saatiin mahdollisimman kattavat ja monipuoliset. Tutkielman perusteella käy ilmi, että investointipäätöksenteossa käytetään molempia, sekä rationaalista, että intuitiivista ajattelua. Molemmilla ajattelumalleilla voidaan tehdä päätös investoinnista, mutta parhaimpaan päätökseen päästään rationaalisen ja intuitiivisen ajattelun yhdistelmällä. Tämä korostui strategisissa investoinneissa ja epävarmuuden lisääntyessä päätöksentekoympäristössä. Asia ilmeni prospektiteorian avulla, joka osoitti, että päätöksenteossa tapahtuu paljon kognitiivisia vinoumia, jolloin päätökset eivät ole enää puhtaasti rationaalisia, vaan päätöksentekoa voi ohjata myös intuitiivinen ajattelu. Se missä suhteessa päätöksenteossa käytetään rationaalista tai intuitiivista ajattelua, riippuu hyvin paljon päätöksentekijän persoonallisuudesta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että päätöksentekijät on jaettavissa persooniltaan ajattelevaan sekä intuitiiviseen persoonaan. Investointipäätöksenteko on siten kytköksissä päätöksentekijän persoonallisuuteen. Aiempien tutkimuksien ristiriitaista näkemystä voidaan selittää päätöksentekijöiden persoonallisuuseroilla.
Keywords: intuitio, investointipäätöksenteko, prospektiteoria, rationaalisuus