Tarpeet lockelaisten omistusoikeuksien perusteena: argumentti tarpeiden ensisijaisuudesta - Puumala, Mikko (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tämä tutkielma käsittelee tarpeita lockelaisten omistusoikeuksien perusteena. Lockelainen omistusoikeusteoria perustuu ajatukseen omistamisesta luonnollisena oikeutena eli oikeutena, joka jokaisella ihmisellä on automaattisesti. John Locken mukaan luonnonresurssien omistaminen on välttämätöntä sille, että ihmiset pystyvät varmistamaan eloonjäämisensä. Tästä syystä on luontevaa ajatella, että omistusoikeuksien oikeutuksen ja tarpeiden välillä on yhteys. Yksi tämän tutkielman tarkoituksista on selvittää tätä yhteyttä sekä tarjota analyysi siitä, mitä tarpeilla tarkoitetaan ja millaiset tarpeet on käsitettävä aidoiksi tapauksiksi tarpeista. Omistusoikeuksia muodostetaan kuitenkin muillakin perustein kuin pelkästään tarveperustaisesti. Merkittävä osa tällä hetkellä voimassa olevista omistusoikeuksista on haluperustaisia. Tässä tutkielmassa erotetaan tarpeet ja halut toisistaan ja esitetään niin sanottu tarpeiden etusijaperiaate, jonka mukaan tarveperustaiset intressit ovat ensisijaisia haluperustaisiin intresseihin nähden. Koska etusijaperiaate näyttäisi soveltuvan ainoastaan vapaana olevien resurssien jakamiseen, esitellään myös kaksi vaihtoehtoa jo olemassa olevien omistusoikeuksien purkuperiaatteeksi: heikko purkuperiaate, joka perustuu Locken vaatimukseen luovuttaa hyväntekeväisyytenä ylijäämä sitä tarvitsevalle, sekä vahva purkuperiaate, joka perustuu Robert Nozickin vaihdon oikeudenmukaisuusperiaatteesta johdettuun ajatukseen siitä, että epäoikeudenmukaisista jaoista seuraavat jaot ovat myös epäoikeudenmukaisia. Etusijaperiaatteen ja vahvan purkuperiaatteen perusteella muodostetaan argumentti tarpeiden ensisijaisuudesta, joka osoittaa monien jo olemassa olevien omistusoikeuksien oikeutusten olevan puutteellisia ja siten alttiita purkuperiaatteelle ja tällä tavalla vapautetut resurssit tulisi jakaa uudelleen etusijaperiaatteen mukaisesti. Tällä on merkittäviä seurauksia esimerkiksi globaalin oikeudenmukaisuuden kysymyksiin. Lockea koskevat osuudet perustuvat hänen teokseensa Two Treatises Of Government, sekä Gopal Sreenivasanin ja A. John Simmonsin Lockea käsitteleviin kirjoihin. Tärkeimmät lähteet analyysissä tarpeiden luonteesta ovat Harry G. Frankfurtin artikkeli ”Necessity and Desire” sekä Garrett Thomsonin artikkeli ”Fundamental Needs”. Omistusoikeuksien purkuperiaatteen muodostamisen kannalta olennainen teos on Robert Nozickin Anarchy, State, And Utopia.