Kysy nyt vain kodistani : Paikkaidentiteetin ja kysymyksen asettelun vaikutus kyselyihin vastaavan kerronnallisiin valintoihin - Kaleva-Hentunen, Karoliina (My University, 2020)
Tutkin pro gradu -työssäni yhden vastaajan vastauksia Turun yliopiston kansatieteen oppiaineen keruukyselyihin. Tarkastelen, miten kysymysten asettelu ja vastaajan käsi-tykset kodista vaikuttavat vastauksen kerronnallisiin valintoihin, kuten kerrontastrategi-aan ja kerronnan fokalisointiin. Tutkimukseni on tapaustutkimus, jonka perusteella ei voi vetää yleistäviä johtopäätöksiä. Aineistoni on kerätty kansatieteen keruukyselyillä 1970-1977. Vastaaja on syntynyt vuonna 1915 Johanneksen Revonsaaressa, joka jäi viime sotien jälkeen itärajan taakse. Vastaaja on siis evakko ja tämä näkyy hänen vastauksissaan. Aineistossa vastaaja vas-taa tavallista elämää koskeviin kysymyksiin. Aihepiirejä aineistossa ovat esimerkiksi lasten vaatetus, liikenneyhteydet ja sotilaskoulutus. Aineistonsa puolesta tutkielmani sijoittuu muistitiedon kentälle. Kansatieteen kyselyt ovat hyvin strukturoituja kyselyitä. Strukturoidut kyselyt sisältävät useita kysymyksiä, jotka ohjaavat vastausta. Aineistossani vastaukset ovatkin sekä sisällöltään että kerronnallisten valintojensa puolesta tiukasti aiheessa pysyviä. Lähilu-vun avulla sain selville, että Revonsaari muistin kotina on vastaajalle niin merkitykselli-nen, että vastaajan kerronnallisissa valinnoissa tapahtuu muutos. Tutkielmani osoittaa, että riittävän tärkeät muistot aiheuttavat poikkeavuutta vastaajan valitsemissa kerron-taan liittyvissä linjoissa varmentaen näin aikaisempia tutkimustuloksia samasta aihepii-ristä.
Keywords: Kyselyt, keruut, kerrontastrategia, fokalisointi, Revonsaari, muistin paikka, Karjala, koti, identiteetti