"Mikä mietityttää?” : Päättelytaitojen tukeminen lukuvuorovaikutustilanteissa - Kiiski, Susanna; Laine, Nina (My University, 2026)
Varhaiskasvatuksen lukuhetket ovat tärkeässä roolissa, kun keskustellaan lukutaidon perusteista (OPH, 2021). Keskusteleva lukemisvuorovaikutus on vuorovaikutteisen lukemisen menetelmä (Whitehurst, ym., 1988), jossa tarinan ymmärtämiseen ohjaavilla avoimilla kysymyksillä voidaan paitsi kehittää lasten lukutaitoa (esim. Oakhill., 2015) myös innostaa lapsia pohtimaan ja päättelemään (Mascareño ym. 2017). Ymmärtääkseen asian hyvin, vaatii se asioiden yhdistelytaitoja sekä kykyä päätellä asioiden syyseuraussuhdetta (Davies ym., 2020). Päättelytaitojen tukeminen on siis tärkeää, jotta lapsi voi ymmärtää laajempia asiayhteyksiä.Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa ohjataan, että lapsia tulee kannustaa kysymään ja myös kyseenalaistamaan asioita (OPH, 2022). Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kysymysten määrä voi kuitenkin olla vähäinen ja kysymykset voivat olla myös suljettuja, kun samaa kirjaa on luettu vain kerran (Sorariutta ym., 2024). Tässä tutkimuksessa selvitettiin lukutilanteen aikana sekä lasten että aikuisten esitettyjen kysymysten määrää ja laatua sekä niiden muutosta, kun samaa kirjaa luetaan useamman kerran. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, johon osallistui varsinaissuomalaisen päiväkotiryhmän 3–5-vuotiaat lapset ja kaksi työntekijää. Tutkimusaineisto kerättiin havainnoimalla lukutilanteita ja analysoitiin teoriapohjaista sisällönanalyysiä käyttäen. Tutkimustulokset osoittavat, että työntekijöiden esittämien kysymysten määrä kasvoi lukukertojen edetessä. Suljettujen kysymysten osuus pieneni ja päättelyä tukevien kysymysten osuus taas kasvoi, kun samaa kirjaa luettiin useamman kerran. Lasten kysymysten määrät olivat koko ajan vähäisiä, eikä niissä ollut havaittavissa nousujohteisuutta määrässä eikä laadussa. Tulosten perusteella voidaan suositella saman kirjan lukemista useita kertoja, sillä se voi edistää lasten luku- ja päättelytaitojen kehittämistä.

Reading sessions in early childhood education play an important role when discussing the foundations of literacy (Finnish National Agency for Education, 2021). Dialogic reading is a method of interactive shared reading (Whitehurst et al., 1988) in which open-ended questions that guide children’s understanding of the story can not only support the development of literacy skills (e.g., Oakhill, 2015) but also encourage children to think and reason (Mascareño et al., 2017). To understand a topic well, children need skills in connecting ideas and the ability to infer cause–effect relationships (Davies et al., 2020). Supporting reasoning skills is therefore essential for helping children grasp broader contexts. The Finnish National Core Curriculum for Early Childhood Education and Care instructs educators to encourage children to ask questions and also to question things (Finnish National Agency for Education, 2022). Previous studies have found, however, that the number of questions may remain low and that questions tend to be closed-ended when the same book is read only once (Sorariutta et al., 2024). This study examined the number and quality of questions asked by both children and adults during reading sessions, as well as how these changed when the same book was read multiple times. The study was conducted as a qualitative case study involving 3–5‑year‑old children and two staff members from an early childhood education group in Southwest Finland. The data were collected through observations of reading sessions and analysed using theory-driven content analysis. The results show that the number of questions asked by the educators increased as the reading sessions progressed. The proportion of closed questions decreased, while the proportion of questions supporting reasoning increased when the same book was read several times. The number of children’s questions remained consistently low, with no observable increase in either quantity or quality. Based on the findings, repeated readings of the same book can be recommended, as this may support the development of children’s literacy and reasoning skills.
Keywords: lukutaito; lukuvuorovaikutus; päättelytaitoa tukevat kysymykset; toistaminen