NÄKÖ- JA KUULOVAMMAISTEN LASTEN KASVU BARAN PIIRIKUNNASSA NEPALISSA - Hyrsky, Olli (My University, 2022)
Nepal on Etelä-Aasiassa sijaitseva valtio, joka lukeutuu maailman köyhimpiin, sillä jopa 34 % väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Maa on maantieteellisesti monipuolinen ja väestöön kuuluu lukuisia eri kansoja. Nepalin lähihistoriassa maanjäristykset, sisällissota ja poliittiset uudistukset ovat koetelleet maata. Nepalissa erityisesti köyhällä väestönosalla on vaikeuksia päästä terveydenhuollon palveluihin, sillä saatavuus, hinta ja terveystiedon puute rajoittavat palveluiden saatavuutta ja niihin hakeutumista. Monet kylät maan vuoristoseudulla ovat eristäytyneitä ja liikkuminen tapahtuu usein jalan, mikä saattaa johtaa hoidon viivästymiseen. Lasten terveys on kuitenkin monella eri mittarilla yleisesti kohentunut. Nepalissa on panostettu ennalta ehkäisevään hoitoon erityisesti raskaana olevien ja vastasyntyneiden osalta. Lapsikuolleisuus on merkittävästi vähentynyt rokotusohjelmilla, ravitsemusneuvonnalla ja lasten tavallisimpien infektioiden tehokkaalla hoidolla. Näkö- ja kuulovammat ovat yleisiä Nepalissa. Yleensä näkövammojen taustalla ovat hoidettavissa olevat syyt, kuten A-vitamiinin puute, kaihi ja taittoviat. Kuulovammojen taustalla on usein myös ennalta ehkäistävissä olevia syitä, kuten äidin ravitsemusvaje raskauden aikana ja huonosti hoidetut tai hoitamattomat välikorvatulehdukset. Vammaisuuteen liittyy paljon häpeäleimaisuutta ja se altistaakin köyhyyteen ja yhteisöstä eristäytymiseen. Lisäksi vammaiset lapset ovat kymmenkertaisessa riskissä jäädä koulutuksen ulkopuolelle. Lasten kasvuun vaikuttaa monet tekijät. Riittävä ravitsemus, hyvä hoiva ja turvallinen ympäristö ovat kaikki ensisijaisen tärkeitä lapsen normaalin kasvun turvaamiseksi. Jos lapsi kasvaa hitaammin kuin on määritelty kasvun standardeissa, vaatii tilanne tarkempia tutkimuksia. Kirjallisuudessa on esitetty, että kuulovammojen esiintyvyydellä ja lyhyellä aikuispituudella on assosiaatio. Tässä tärkeänä mekanismina oli äidin raskaudenaikainen vajaaravitsemus. Sokeilla lapsilla on usein myös muita vammaisuutta aiheuttavia tekijöitä, eikä mahdollinen huono kasvu ole välttämättä siis näkövammasta johtuvaa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin aistivammaisten lasten kasvua verrattuna terveisiin lapsiin. Kasvussa ei todettu eroja terveiden ja aistivammaisten lasten välillä. Poikien ryhmässä kuulovammaiset pojat kasvoivat näkövammaisia paremmin (p < 0,05). Aineiston pieni koko rajoitti löydöksen luotettavuutta ja aihe vaatiikin lisää tutkimustyötä suuremmalla valikoitumattomalla aineistolla.