Subjektiivisen hyvinvoinnin muutokset 2020-luvun kriiseissä Suomessa : Tutkimus koetun taloudellisen toimeentulon yhteyksistä onnellisuuteen ja elämään tyytyväisyyteen - Maisalmi, Olivia (My University, 2025)
Tutkielma käsittelee subjektiivisen hyvinvoinnin muutoksia 2020-luvun kriiseissä Suomessa. Kiinnostuksen kohteena on koetun taloudellisen toimeentulon yhteys onnellisuuden tunteen kokemuksiin ja elämään tyytyväisyyteen. Onnellisuustutkimuksessa onnellisuuden tunteen ja elämään tyytyväisyyden on katsottu kuvaavan erilasia tapoja arvioida onnellisuutta, vaikka onnellisuuden tunne ja elämään tyytyväisyys linkittyvätkin vahvasti toisiinsa. Tutkielman aineistona toimivat Hyvinvointi ja eriarvoisuus Suomessa -kyselytutkimusaineistot vuosilta 2016, 2017–2018, 2020, 2022–2023 ja 2024–2025. Aikajänne kattaa koronapandemiaa edeltävän ajan, ensimmäisen pandemiavuoden, Ukrainan sodasta seuranneen elinkustannuskriisin huipun ja vuosien 2024 ja 2025 vuodenvaihteen. Analyysissä hyödynnetään prosenttijakaumia, keskiarvoja ja lineaarista regressioanalyysiä. Ensiksi analysoidaan koetun toimeentulon prosenttijakaumia ja onnellisuuden tunteen sekä elämään tyytyväisyyden keskiarvoja ja prosenttijakaumia eri vuosina. Seuraavaksi tarkastellaan lineaarisella regressioanalyysillä koetun toimeentulon yhteyttä erikseen onnellisuuden tunteeseen ja elämään tyytyväsyyteen. Lisäksi analysoidaan, miltä nämä yhteydet näyttävät tutkimusperiodin eri mittausajankohtina ja onko niissä tapahtunut muutoksia. Tutkimusperiodin aikaista muutosta tutkittaessa tulokset osoittivat, että toimeentulon, onnellisuuden tunteen ja elämään tyytyväisyyden kokemuksissa ilmeni vain vähäisiä muutoksia ensimmäisenä pandemiavuonna verrattuna pandemiaa edeltäneeseen aikaan. Sen sijaan niin koettu toimeentulo kuin onnellisuuden tunne ja elämään tyytyväisyys laskivat vuosien 2020 ja 2022 välillä ja olivat säilyneet vuonna 2024 samalla tasolla kuin ne olivat vuonna 2022 pahimman elinkustannuskriisin aikaan. Toimeentulokokemusten yhteyttä onnellisuuden tunteeseen ja elämään tyytyväisyyteen tarkasteltaessa, tulokset osoittivat, että koetun toimeentulon luokkien välillä on eroja onnellisuuden tunteessa ja elämään tyytyväisyydessä. Helpoksi toimeentulon arvioivat kokivat eniten onnellisuuden tunteita, ja he olivat tyytyväisimpiä elämäänsä. Toimeentulon vaikeaksi kokevat taas kokivat vähinten onnellisuuden tunteita ja olivat vähiten tyytyväisisä elämäänsä. Erot koetun toimeentulon luokkien onnellisuuden tunteen kokemuksissa ja elämään tyytyväisyydessä kasvoivat vuosien 2020 ja 2022 välillä. Onnellisuuden tunne ja elämään tyytyväisyys laskivat kaikissa toimeentuloluokissa, mutta lasku oli jyrkintä vaikeuksin toimeentulevilla ja maltillisinta helposti toimeentulevilla. Vuosien 2022 ja 2024 välillä ero toimeentulon vaikeaksi ja kohtalaiseksi kokevien elämään tyytyväisyydessä kasvoi entisestään. Koetun toimeentulon kokemukset siis heijastuvat onnellisuuden tunteen kokemuksiin ja elämään tyytyväisyyteen ja yhteys näyttää korostuneen entisestään monikriisin jatkuessa.
Keywords: subjektiivinen hyvinvointi, onnellisuus, elämään tyytyväisyys