Porin 9.-luokkalaisten hyvinvointi ja syrjäytymisriskit - Pelto-Piri, Petriina (My University, 2019)
Pro gradu -tutkielmassani tuodaan esille Porin 9.-luokkalaisten hyvinvoinnin tasoa, sekä tarkastellaan erityisesti syrjäytymisen kokemuksellista ulottuvuutta, eri riskitekijöiden pohjalta. Koska erityisesti heikko elämänhallinta ja hyvinvointipuutteet lisäävät syrjäytymisen riskiä, tutkielmassa analysoidaan eritoten hyvinvoinnin vaihtelua ja syrjäytymisriskiä selittäviä tekijöitä. Tutkimustehtävänä analysoidaan hyvinvoinnin vaihtelua selittävien muuttujien välisiä yhteyksiä kolmeen ulottuvuuteen (kouluviihtyvyys, hyvä olo, mielipaha) sukupuolittain, bivariaatisti sekä kahden eri monimuuttujamallin avulla, omissa luvuissaan. Tutkielmani teoreettinen ajatuspohja perustuu syrjäytymiskeskustelun historiaan sekä syrjäytymiseen vaikuttavien riskitekijöiden tarkasteluun ja ehkäisyyn elämänhallinnan, koulunkäynnin, vapaa-ajan sekä perhetaustan ulottuvuuksien pohjalta. Tutkielma vastaa kysymykseen, millainen on Porin 9.-luokkalaisten hyvinvoinnin taso eri ulottuvuuksilla, ja mitkä ovat hyvinvoinnin vaihtelua selittäviä tekijöitä. Tutkielmassa analysoidaan nuorten kokemuksia omasta hyvinvoinnin tasostaan, sekä siihen vahvasti yhteydessä olevaa syrjäytymistä kolmella ulottuvuudella, jotka ovat kouluviihtyvyys, hyvinvointia tuottavat hyvän olon kokemukset sekä hyvinvointia alentavat mielipahan kokemukset. Lisäksi analysoidaan nuorten kokemuksia heidän vapaa-ajastaan sekä Porin kaupungin tarjoamasta, konkreettista syrjäytymisen ehkäisyä tuottavasta, nuorisopassista. Tutkielman aineisto on kerätty Webropol -kyselyn avulla Porin kaupungin ylläpitämien peruskoulujen 9. -luokkalaisilta helmi-maaliskuussa 2019. Kysely oli suomenkielinen ja siihen vastasi noin viidesosa porilaisista 9.-luokkalaisista. Pääasiallisena tutkimusmenetelmänä käytetään varianssianalyysia. Tutkimustulosteni mukaan kyselyyn vastanneet porilaiset ysiluokkalaiset ovat pääosin tyytyväisiä omaan elämäänsä ja sen eri osa-alueisiin. Tuloksistani havaitaan, että perhetaustaan ja vapaa-aikaan liittyvät tekijät selittävät merkittävästi nuorten hyvinvoinnin tasoa. Nuorten hyvinvointiin ja sen vaihteluun vaikuttavat muun muassa perheiden ongelmat ja kriisit. Nuori saattaa reagoida perheessä koettuihin taloudellisiin ongelmiin, perhe-rakenteen muutoksiin sekä vanhemmilta saadun tuen ja kannustuksen puutteeseen. Erityisesti perheen kokema toimeentulo vaikuttaa merkittävästi nuorten hyvinvointikokemuksiin. Lisäksi tutkimustuloksista ilmenee, että Porin kaupungin käyttöön ottama, ilmaisia etuuksia harrastuksiin tarjoava, nuorisopassi on saavuttanut hyvän aseman syrjäytymistä ehkäisevien toimenpiteiden kentällä.
Keywords: nuori, syrjäytyminen, syrjäytymisriski, hyvinvointi, riskitekijät, ulottuvuus