Binäärinen sukupuoli? Kilpaurheilun sukupuolitestit suomalaisen lehdistön kirjoituksissa 1965-2000 - Heikkinen, Seppo; Lukkarinen, Jean (Suomen Historiallinen Seuran Historian Ystäväin Liitto, 2026)
Binäärinen sukupuoli? Kilpaurheilun sukupuolitestit suomalaisen lehdistön kirjoituksissa 1965–2000
Binary Gender? Sex Testing in Competitive Sports in Finnish Press Coverage 1965–2000
Sukupuolen testaus vain naisille alkoi kansainvälisissä urheilun suurkisoissa 1960-luvun lopulla. Menettely päättyi vasta 1990-luvun lopulla. Tässä artikkelissa kysymme, millaiset teemat aiheesta nousivat esiin suomalaisessa lehdistössä, miten asiaa puolustettiin tai vastustettiin, ja ketkä käyttivät puheenvuoroja. Tutkimusaineistona oli yhdeksän sanoma- ja aikakauslehteä. Asiasanahaulla koottiin yhteensä noin 200 aihetta käsittelevää artikkelia. Diskurssianalyysiin pohjaava tekstien lähiluku nosti esiin kolme keskustelun pääteemaa. Ensimmäinen niistä käsitteli testien vakiintumista kisojen rutiinimenettelyksi. Toinen pureutui testien taustalla olleeseen epäilyyn kilpailijoiden naiseudesta nopeasti parantuneiden urheilutulosten taustalla. Kolmas pääteema analysoi testeihin kohdistunutta kritiikkiä, joka lopulta johti massatestien poistumiseen. Tutkimus osoitti, että aiempi teoria testeistä vastatoimena idän urheilijoiden ylivoimaiselle menestykselle sopi myös suomalaiseen uutisointiin. Kyse ei kuitenkaan ollut vain tästä, vaan myös kaksijakoisen sukupuolimallin hitaasta kyseenalaistumisesta ja sukupuolen käsitteen noususta laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Asiasanat: diskurssianalyysi, kilpaurheilu, sukupuolibinääri, sukupuolitesti, urheilu-uutisointi
Sex testing, applied only to women, began in international major sporting events in the late 1960s and continued until the late 1990s. In this article, we examine which themes emerged around this topic in the Finnish press. How was sex testing defended, opposed, and who participated in the discussion?
Our research material consisted of nine newspapers and magazines. Using phrase searches, we collected approximately 200 articles addressing the topic. Close reading of the texts, based on discourse analysis, revealed three main themes in the sports discussion. The first theme was the establishment of sex testing as a routine part of competition programs. The second theme reflected the suspicion toward the femininity of competitors, particularly given the rapid improvement in athletic performances. The third theme analyzed the criticism directed at sex tests, which eventually contributed to the end of mass testing.
Our research findings indicate that Finnish news coverage aligned with the theory that sex testing was a countermeasure to the dominant success of Eastern Bloc athletes. At the same time, it became evident that the binary gender model was also gradually being questioned, as the concept of gender gained broader societal attention.
Keywords: discourse analysis, competitive sports, gender binary, sex testing, sports journalism